Volledig scherm
Burgemeester Molkenboer in het nieuwe stadhuis Woerden © René Cazander

Stadhuis Woerden is geopend, maar de geschillen met bouwer en sloper duren voort

Het nieuwe stadhuis in Woerden is vandaag officieel geopend. Maar op de achtergrond voert de gemeente nog steeds een harde juridische strijd met zowel de verzekeraar van de sloper van het oude stadhuis (Lek Sloopwerken) als BAM, de bouwer van het nieuwe gemeentehuis.

Met beide is nog geen akkoord bereikt over de extra kosten die de gemeente gemaakt heeft. In het geval van Lek Slopwerken gaat het om de kosten die ze heeft moeten maken bij de sloop van het oude stadhuis. Hierbij is een deel van het oude stadhuis ingestort en is een werknemer  van het sloopbedrijf omgekomen.

Met BAM ligt Woerden nog overhoop over het meerwerk aan het nieuwe gemeentehuis dat de aannemer heeft verricht en waarvoor de gemeente nooit het akkoord heeft gegeven. Een ander feit is dat BAM het nieuwe stadhuis maanden te laat heeft opgeleverd. Hiervoor heeft Woerden de bouwer verantwoordelijk gesteld. 

Voor elke dag die volgens afspraak het stadhuis te laat is opgeleverd moet BAM een bedrag betalen. Het totale door de gemeente geclaimde bedrag is inmiddels opgelopen tot ruim 350.000 euro. Dit bedrag wil de gemeente verrekenen met de uiteindelijk afrekening, die Woerden nog van BAM krijgt. 

‘Procedure onafwendbaar’

Woerden had gehoopt er zowel met de verzekeraar van sloper Lek als BAM uit te komen, maar dat is niet gelukt.  Voor het geschil over de extra kosten bij de sloop heeft Woerden inmiddels haar huisadvocaat ingeschakeld. Wat betreft het geschil met BAM, lijkt een ‘procedure bij de Raad voor Arbitrage onafwendbaar‘, schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het verschil in standpunten en het financiële gat tussen beide partijen is te groot, aldus het college. Hoe groot het financiële gat is, wil de gemeente niet zeggen. De uitspraak van de Raad voor Arbritrage is bindend.

Naar het noodlottige ongeval tijdens de sloop van het oude stadhuis loopt nog een onderzoek van de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie. Dit is nog niet afgerond. Ook de gemeente heeft een studie laten verrichten naar wat destijds precies is mis gegaan. Dit onderzoek is al wel afgerond. Het Openbaar Ministerie wil dat deze resultaten echter nog niet openbaar worden gemaakt. Dit om beïnvloeding van het onderzoek van de Inspectie SZW te voorkomen.

De officiële opening van het zeer duurzame gemeentehuis van Woerden werd vanmiddag verricht door de commissaris van de Koning Hans Oosters. Hij deed dat door onder meer de nieuwe Woerdense vlag te hijsen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden