Volledig scherm
Op de start- en finishlocatie van de Linschotenloop is een markeringssteen onthuld. © Marnix Schmidt

Start en finish van Linschotenloop heeft vaste plek in het dorp

De start- en finishlocatie van de Linschotenloop is vanaf nu gemarkeerd met een eigen steen. In de Jacob Barneveldstraat werd maandagmiddag een markeringssteen onthuld voor de loop die volgende week de 42ste editie beleeft.

Grondlegger Nico Pauw en voorzitter Ton van Klooster onthulden de stoeptegel samen met jeugdvoetballertjes van Voetbalvereniging Linschoten. De in 1978 opgerichte loop komt voort uit de voetbalclub van het dorp. ,,Ik heb de vereniging mede opgericht en toen de club vijf jaar bestond, wilden we iets leuks en sportiefs organiseren”, vertelt de 73-jarige Pauw. Zijn voorstel om een hardloopwedstrijd te houden, werd niet meteen omarmd. ,,Ik was als hardloopliefhebber een beetje een eenling”, herinnert Pauw zich. ,,Men had zoiets van: moet dat nou, we zijn toch een voetbalclub?”

New York

Toch kwam er - de zaterdag voor kerst - een Linschotenloop die in de loop der jaren uitgroeide tot een populaire hardloopwedstrijd. ,,We wilden ons meten met de halve marathon in Egmond en de marathon van New York, maar met meer deelnemers dan inwoners zijn we verhoudingsgewijs New York al voorbij”, zegt Pauw lachend. Van Klooster: ,,Het is echt een iconische loop met meer dan tweeduizend deelnemers aan de langste afstand: de halve marathon.”

Vorig jaar deden er 4200 lopers mee en dit jaar verwacht de organisatie voor het eerst limieten te moeten gebruiken. ,,We willen het leuk en behapbaar houden, dus voor de halve marathon zijn nog zo’n vierhonderd startbewijzen en voor de 10,5 kilometer nog vijfhonderd”, vertelt Van Klooster.

Dat de loop nu een eigen markeringssteen heeft, was een grote wens van de organisatie. Van Klooster: ,,We krijgen vaak de vraag waar nu precies de start en finish zijn.” De door Tebi Montfoort gesponsorde stoeptegel is het blijvende antwoord op die vraag. ,,Naast een vaste plek op de kalender, hebben we nu ook een vaste plek in het dorp.”

In samenwerking met indebuurt Woerden