Volledig scherm
Kittens wachten op een nieuw baasje bij Stichting Zwerfkatten. © Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Stichting Zwerfkatten stoort zich aan uitspraken provincie Utrecht

De provincie Utrecht licht de burger verkeerd voor over zwerfkatten, vindt de Stichting Zwerfkatten Nederland.

Volgens een woordvoerder van de provincie Utrecht richten zwerfkatten veel schade aan. Vanuit dat oogpunt is het onvermijdelijk dat op zwerfkatten wordt gejaagd, meent de provincie. Die wijst er bovendien op dat een jager niet zomaar een kat dood schiet: hij onderzoekt eerst of het een zwerfkat is. ,,Huiskatten worden zelden neergeschoten."

Aanleiding voor de uitspraken is de fusie tussen de gemeenten Leerdam en Zederik, waardoor die vanaf 1 januari bij de provincie Utrecht gaan horen. Deze fusie is voor de plaatselijke dierenambulance reden nu al aan de bel te trekken. De dierenambulance vreest dat jagers met ingang van het nieuwe jaar onschuldige huiskatten gaan doden. Utrecht is samen met Friesland de enige provincie waar het jagen op zwerfkatten in het buitengebied nog is toegestaan.

Inschattingsvermogen

Quote

Een jager kan helemaal niet zo goed vaststel­len of een kat een zwerfkat is of een huiskat

Carien Radstake

De stichting zwerf katten Nederland (SZN) heeft zich aan de uitspraken van de provinciewoordvoerder gestoord. Volgens haar is het onzin dat zwerfkatten veel schade aanrichten. Ze zet bovendien vraagtekens bij het inschattingsvermogen van de jagers. ,,Getuige het aantal eigenaren die na het maken van een ommetje hun kat dood of aangeschoten hebben teruggevonden, kan een jager helemaal niet zo goed vaststellen of een kat een zwerfkat is of een huiskat'', zegt secretaris Carien Radstake.

Als het aan de SZN ligt, gaat het verbod op jagen op zwerfkatten ook in Utrecht en Friesland gelden. De stichting ziet liever dat de jagers de zwerfkatten aan haar overhandigt in plaats van dat ze de beestjes afschieten. ,,Dan zorgen wij dat ze ergens worden geplaatst'', zegt Radstake. Zij pleit er ook voor om huiskatten niet te dumpen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden