Volledig scherm
De artist impression van de ontwikkeling van de 'Voortuin van Woerden'. © Zwartlicht

‘Stikstofspook’ treft ook uitbreiding bedrijventerrein in Woerden

De stikstofkwestie gooit roet in het eten bij de aanleg van het bedrijventerrein tussen Polanen en de A12, nabij de af- en oprit. In gemeentelijke kringen is deze strook bekend als Voortuin 1. Provincie Utrecht waarschuwt voor vertraging. 

De teleurstelling is duidelijk merkbaar bij de Woerdense wethouder Tymon de Weger. Lang is gewerkt aan de totstandkoming van bedrijventerrein van ruim vijf hectare langs de snelweg. Vijf ondernemers hebben hier de percelen grond gekocht en willen zich er maar al te graag vestigen. 

De Weger is blij met het plan, de gemeenteraad ook en de ondernemers staan te springen. ,,Nu is het dus afwachten. Ik kan echt niet inschatten wanneer we eindelijk kunnen beginnen met Voortuin 1. Het ligt niet aan mij, niet aan de provincie, maar aan het Rijk’’, zegt De Weger.

De provincie Utrecht is altijd behoorlijk terughoudend geweest met het toewijzen van terreinen voor bedrijfshuisvesting. In het buitengebied mag het sowieso niet. 

Voortuin 1 valt binnen gemeentelijk bebouwd gebied, maar ook daar heeft de provincie iets over te zeggen. Aanvankelijk had Utrecht er bezwaren tegen, maar onlangs liet het provinciebestuur weten naar oplossingen te willen zoeken. 

Quote

Het tegenhou­den van bouwprojec­ten levert wat uitstoot betreft nauwelijks wat op.

Tymon de Weger

Spoedig

Gedeputeerde Staten zeggen in een brief de uitbreiding van de bedrijventerreinen in zeven gemeenten, waaronder dus Woerden, ‘planologisch mogelijk te maken en de gemeenten zo spoedig mogelijk duidelijkheid te geven’. Nu doemt dus het stikstofspook op en treft het direct de aanleg van Voortuin 1.

De gemeente loopt tegen de strikte natuurwetgeving aan. Sinds 2015 bestaat er het Programma Aanpak Stikstof, met als doel om de uitstoot te verminderen en de milieueffecten ervan te compenseren. De praktijk was dat bij veel bouwinitiatieven die compensatie vooruit werd geschoven. 

Daar heeft de Raad van State eerder dit jaar een stokje voor gestoken. Er worden geen voorschotjes meer op genomen. 

De Weger vindt dat het Rijk zo snel mogelijk een andere oplossing moet zoeken om de uitstoot van stikstof te beteugelen. ,,Het tegenhouden van bouwprojecten levert wat uitstoot betreft nauwelijks wat op. Snelwegen en veehouderijen zorgen voor de meeste uitstoot van stikstof. Daar ligt veel meer het probleem.’’

Het Utrechtse provinciebestuur heeft binnenkort overleg met de gemeente Woerden over de ontstane situatie bij Voortuin 1.   

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden