Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Supper Richard Proost uit Oudewater is op het water volledig in zijn element. © Orange Pictures

Storm en hagel doen Oudewaterse supper niets

Donkere slootjes, harde wind en racen met het stand-up-paddel board. Daar leeft Richard Proost (44) voor. Na een lange judocarrière heeft Proost in het suppen een nieuwe passie gevonden.

Dik ingepakt staat Richard Proost met zijn stand-up-paddel board (SUP) langs de waterrand in Nieuwkoop. Hij heeft een droogpak en een paar dikke schoenen aan. Nederland wordt ondertussen geteisterd door een zware storm. Met hagelbuien, regen en harde windstoten gaat het flink tekeer.

Voor een doorgewinterde supper als Proost maakt het echter niets uit. Hij is de barre omstandigheden wel gewend: ,,Ik ben geen mooi-weer-supper'', zegt Proost. ,,Ook met slecht weer ga ik de zee of de meren op om mezelf te meten met de elementen. Ik vind die strijd met de natuur juist mooi.''

Gespierd

Met zijn brede schouders ziet hij er gespierd uit. ,,Ik heb vroeger altijd fanatiek aan judo gedaan. Ik ben zelfs een keer derde van Nederland geworden en ik heb de derde dan. In mijn topjaren trainde ik bij Cor van der Geest van Kenamju in Haarlem en ging ik de strijd aan met de judo-top van Nederland.''

Nu hij wat ouder (44) is, gaat het judoën niet meer zo soepel. Daarvoor zijn de knieën te versleten en is zijn lichaam te stijf. Proost heeft geleerd om naar zijn lichaam te luisteren. ,,Ik blijf veel sporten", zegt hij. ,,Ik heb een eigen sportschool in Oudewater en daar geef ik veel sportlessen: spinning, body balance en krachttraining. Ik blijf daarmee lekker fit voor het suppen."

Ploeteren

Het peddelen door weer en wind is echter anders dan in een warme sportschool bezig zijn. Op de sup komt de voormalig judoka zichzelf soms flink tegen. De kleine sloten, bruggetjes en molens die hij onderweg tegenkomt zien er fraai uit, maar bieden niet genoeg afleiding tijdens de zware races. ,,Ik heb de laatste tijd te weinig getraind met suppen. Daarvoor was ik de druk met mijn sportschool", vertelt Proost, die onlangs meedeed aan de Wintercup in Nieuwkoop. Een tocht van twaalf kilometer. ,,Tijdens een race als de Wintercup merk ik dat ik minder vaak train. Ik glijd niet zo gemakkelijk over het water heen en moet hard werken om concurrenten als Joep van Bakel bij te houden.''

Gevecht

Fysiek en mentaal is twaalf kilometer peddelen al zwaar, maar het kan altijd erger. Proost deed in september mee aan de Elfsteden Suptocht. ,,Dat is andere koek'', meent Proost. ,,Dan leg je in vijf dagen tijd een race van 220 kilometer af en ga je helemaal stuk. Dan sta je per dag zo'n vijf tot zes uur op de sup en ben je voortdurend in gevecht met jezelf. Ik vind die race prachtig en kan niet wachten totdat de volgende Elfsteden Suptocht weer begint."

Zover is het nog lang niet. Tot die tijd vermaakt Proost zich met andere wedstrijden, zoals de Wintercup. Na afloop van de race in Nieuwkoop trok Proost al bibberend zijn kleren weer aan. Zijn tocht in winterse omstandigheden, het was slechts zeven graden, zat er weer op. Achter Van Bakel en Kjell de Bruyn eindigde Proost na één uur en 23 minuten op de derde plek.

,,Dit is een mooie training voor het NK", vertelt de supper uit Oudewater later onder het genot van een warm kopje koffie. ,,Volgend jaar hoop ik op het NK een podiumplaats te behalen, maar daar moet ik nog wel hard voor gaan trainen. Dat betekent dus dat ik ook in de winter het water op moet."

In samenwerking met indebuurt Woerden