Volledig scherm
Syntusbussen op het Stationsplein te Woerden. © Rianne den Balvert

Syntus schrapt aantal haltes tussen Gouda en Woerden

In de nieuwe dienstregeling van Syntus, die zondag ingaat, vervalt een aantal bushaltes op lijn 107 tussen Woerden en Gouda, waaronder enkele in Haastrecht. Ook wijzigen de vertrektijden zodat volgens Syntus in Gouda de aansluiting op bus en trein verbetert.

Lijn 295 tussen Utrecht en Rotterdam via Schoonhoven rijdt voortaan de gehele dag. De bus doet elk kwartier Schoonhoven aan en in de ochtendspits zelfs zes keer per uur. Lijn 195 tussen Utrecht en Schoonhoven wordt een aanvullende lijn op lijn 295. Buiten de  spits rijdt deze alleen tussen IJsselstein en Schoonhoven.

Haastrechtenaar Dick van Dijk vindt dat Syntus te vroeg is met het schrappen van haltes langs de N228. ,,Nu moet mijn dochter op de fiets naar de volgende halte en daar zijn geen voorzieningen om de fiets te stallen.’’

Tijdwinst

Syntus praat mee in de werkgroep om de provinciale weg bij Haastecht, veiliger te maken en daar zou de lijn onderwerp van gesprek zijn. Volgens Lotte Hendriksen van Syntus/Keolis, is er een aantal haltes uitgehaald om de veiligheid te vergroten en tijdwinst te boeken. ,,De haltes stonden dicht op elkaar en er is op de weg niet altijd een een haltekom. De bus kan dus niet even van de weg af. Dat leidde tot gevaarlijke situaties. We doen geen haltes weg waar veel gebruik van werd gemaakt. Er is nog steeds een halte op ongeveer 500 meter afstand, zodat dit besluit geen grote impact heeft. Dit komt de veiligheid en de dienstregeling ten goede.’’

Uithoorn

Lijn 123 Uithoorn-Mijdrecht-Woerden wordt op weekdagen afgestemd op de scholierenlijnen die ook op dit traject rijden. De bus rijdt vaker in de spits en bij een aantal ritten worden extra bussen ingezet. Daarnaast begint en eindigt een aantal ritten in Uithoorn. Lijn M1 en M2 in Mijdrecht hebben zo’n lage bezetting dat beide lijnen vervallen. Reizigers worden doorverwezen naar SyntusFlex.

Ook bij de stadsdienst in Woerden zijn er wijzigingen. Lijn 2 vervalt. Reizigers kunnen gebruikmaken van SyntusFlex en van lijn 102. Lijn 3 en 4 rijden voortaan in één richting.  Op lijn 5 worden op de drukste ritten grotere bussen ingezet. In Oudewater rijdt de bus verder naar bedrijventerrein Tappersheul. De vertrektijden van alle lijnen in Woerden wijzigen.

In samenwerking met indebuurt Woerden