Volledig scherm
Ester Swaab is imker © Marlies Wessels

Tienduizenden bijen vinden rust op begraafplaats

Twee bijenvolken met in totaal 20.000 bijen hebben een plek gekregen op de Algemene Begraafplaats in Wilnis. Bezoekers hoeven niet te vrezen voor een bijensteek: de insecten blijven op afstand.

De Mijdrechtse imker Esther Swaab plaatste de bijenkasten achter de herdenkingsruimte op de Algemene Begraafplaats, uit het zicht van bezoekers. ,,Hier hebben de bijen volop voedselbronnen en alle rust."

Volgens de imker lopen bezoekers van de begraafplaats absoluut geen gevaar. ,,De uitvliegrichting van de bijen is naar de polder", zegt zij. ,,Bovendien zijn bijen eigenlijk helemaal niet gevaarlijk als je hen gewoon met rust laat. Hier staan ze op een plek waar niemand komt."

Buren

Voordat de bijenkasten naar de begraafplaats verhuisden, stonden ze bij Swaab in de achtertuin van haar woning in Mijdrecht. ,,Ook daar ging het prima. Als de buren het niet wisten hadden ze het waarschijnlijk ook niet gemerkt."

Omdat zij haar volk graag wil uitbreiden, zocht zij naar een plek voor twee kasten. Die werd in samenwerking met de gemeente gevonden. Van belang was dat de nieuwe plek minimaal op drie kilometer afstand van haar huis is. ,,Bijen zoeken naar voedsel binnen een straal van ongeveer drie kilometer", legt de imker uit. ,,Vanaf daar weten ze feilloos de weg terug te vinden naar de korf. De omgeving waar ze nu staan is weer nieuw voor hen. Ik zie dan ook dat ze 'stertselen'. Dat is het afgeven van geursporen aan hun omgeving waarbij ze aan de andere bijen van het volk laten weten dat dit hun nieuwe omgeving is."

Omdat het nog relatief warm is buiten, vertonen de bijen nog activiteit buiten de korf. ,,Als de buitentemperatuur onder de 10 graden zakt, blijven ze binnen."

Eieren

,,Als de kortste dag geweest is, gaat de koningin weer eieren leggen en kan het volk uitgroeien tot wel 60.000 bijen. In het voorjaar gaan ze weer op zoek naar stuifmeel."

Voor de Mijdrechtse is het houden van bijen haar hobby. Ze heeft een fulltime baan als it-projectmanager op Schiphol. ,,Met het houden van bijen wil ik een bijdrage aan mijn leefomgeving leveren", zegt zij. ,,Tachtig procent van de bestuivingen van bloemen vindt plaats door bijen, terwijl de bijensoort ook bedreigd wordt door intensieve landbouw en pesticiden. Bovendien ben ik verknocht aan het superorganisme dat de kolonie vormt. Als er een bij dood of ziek is, werken ze die eruit. Ze hebben allemaal een eigen taak en regelen de indeling van de korf helemaal zelf. En ze dwingen mij tot rust. Eén onverwachte beweging kan hen in het nauw brengen en dan steken ze."

In samenwerking met indebuurt Woerden