Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © RV

'Tiny houses op leegstaande plekken'

De ChristenUnie/SGP komt met een (tijdelijke) oplossing voor het grote tekort aan woningen in Woerden: tiny houses. Volgens de fractie kent de gemeente diverse leegstaaande plekken, waar tijdelijk deze kleine huisjes (25 vierkante meter) neergezet zouden kunnen worden.

Als voorbeeld noemt de ChristenUnie/SGP het braakliggende terrein aan de Steinhagenseweg tussen het winkelcentrum en het Roche-gebouw. Hier moet op termijn woningbouw komen. Maar zolang het perceel - in bezit van de gemeente - ongebruikt blijft liggen, zouden wat de ChristenUnie/SGP betreft er tijdelijk huizen opgezet kunnen worden.

Woordvoerder Simon Brouwer: ,,Ik zie her en der in Woerden al jaren dat de woningbouw moeizaam op gang komt. Neem het oude pand van de oude Minkemaschool. Daar staat tegenover dat er al jaren een grote woningnood is. Vooral voor starters is het lastig een huis te vinden. Waarom zou je de lege plekken niet gebruiken om daar snel tijdelijk kleine woningen neer te zetten? Het gaat om een semi-tijdelijke oplossing. Geen structurele.''

Wat Brouwer betreft kunnen de tiny houses ook deel uitmaken van een experiment. ,,Begin desnoods kleinschalig. Er is een bepaalde doelgroep voor: hippe starters.''

Meerdere plannen

In meerdere gemeenten wordt gesproken over de eventuele komst van tiny houses of liggen er al concrete plannen. In Oudewater ligt een plan voor acht van dergelijke huizen aan de Waardsedijk.

In Nieuwegein wilde zorginstelling Lister in zeven tiny houses in de wijk Fokkesteeg bewoners met een psychiatrisch verleden huisvesten. Buurtbewoners kwamen in verzet tegen dit plan en haalden 500 handtekeningen op. Hierop besloot Lister de plannen in te trekken en op zoek te gaan naar een andere locatie.

In samenwerking met indebuurt Woerden