Volledig scherm
© Stefan Koopmans

Tips tegen inbraken
succesvol in Woerden

De zomervakantie heeft niet gezorgd voor een piek in het aantal woninginbraken. Toch juicht de politie nog niet te vroeg. ‘Aan de rand van de zomer zijn er vaak meer inbraken.’

Legio preventietips geven politie en gemeenten iedere zomer weer om te voorkomen dat inbrekers hun slag slaan in huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn. ‘Vraag buren een oogje in het zeil te houden en zorg ervoor dat de woning er bewoond uitziet.’

Deze zomer lijken dit soort tips geholpen te hebben, want het aantal woninginbraken was met 6 in juli en 6 in augustus het laagste van dit jaar in de gemeente Woerden. Gemiddeld werden er dit jaar 17 inbraken gepleegd per maand met een uitschieter naar 31 in maart.

Van de 12 woninginbraken die in juli en augustus zijn gemeld, werden er 4 gepleegd in Harmelen, 3 in de Woerdense wijken Staatsliedenkwartier en Molenvliet, 1 in het Schilderskwartier en 1 in Kamerik.

In Montfoort werd in juli en augustus bij elkaar 5 keer ingebroken, in Oudewater 4 keer en in De Ronde Venen 7 keer.

Verklaring

Quote

Het is nooit zo een op een te verklaren

Daniëlle Friedeman

,,In de zomermaanden waren er inderdaad weinig woninginbraken”, erkent Daniëlle Friedeman. Over de verklaring is de politiewoordvoerster voorzichtig. ,,Het is nooit zo een op een te verklaren”, waarschuwt ze. ,,Maar we hebben wel het idee dat we de juiste personen in het vizier hebben. Verder hebben we kennelijk nu de juiste samenwerking met de juiste partijen.”

Voor de politie zijn de lage inbraakcijfers in juli en augustus nog niet direct een reden tot juichen. ,,In de zomer zijn de aantallen altijd lager, maar aan de rand van de zomer weer hoger”, weet Friedeman.

De laatste aangiften lijken deze trend te bevestigen. Hoewel de maand september nog niet op de helft is, zijn er vanuit de gemeente Woerden 5 inbraken gemeld: 4 in Woerden en 1 in Harmelen. In Oudewater, Mijdrecht en Wilnis werd deze maand in elke plaats 1 woning­inbraak geregistreerd.

Dat inwoners ook na de zomervakantie alert moeten blijven op verdachte situaties benadrukt de politie volgende maand nog eens extra. Friedeman: ,,Samen met de gemeente besteden we aandacht aan de ‘donkere dagen’ en de risico’s van deze periode.” De aftrap is op 9 oktober als de Week van de Veiligheid begint. Woerden en Oudewater grijpen deze week aan om Burgernet en WhatsApp-buurtpreventiegroepen te promoten.

In samenwerking met indebuurt Woerden