Volledig scherm
© Geldmaat / David Hup

Toekomst pinautomaten in het Groene Hart nog onzeker

De pinautomaten in het Groene Hart gaan een onzekere toekomst tegemoet. Nu Geldmaat - de samenwerking tussen ING, Rabobank en ABN Amro - alle pinautomaten ombouwt tot Geldmaat, zullen boventallige automaten verdwijnen. Geldmaat belooft dat er binnen vijf kilometer altijd een pinautomaat blijft. Toch klinken er hier en daar al protesten tegen verdwijnende apparaten. 

Alle pinautomaten worden in de loop van dit en volgend jaar aangepast tot één en dezelfde gele Geldmaat-apparaten. Het gevolg: verschil tussen de pinautomaten bestaat straks niet meer. Het betekent ook dat waar nu nog twee of drie pinautomaten dicht bij elkaar zitten, een of twee kunnen verdwijnen. 

In Harmelen stuit een besluit van Geldmaat om een automaat op te doeken op veel protesten daar veel oudere inwoners van het dorp gebruik maken van de mogelijkheid in het dorpshuis. Maar deze verdwijnt in september. 

Oud-minister Karla Peijs, voorzitter van het dorpshuis, maakt zich daar hard voor het behoud van een pinautomaat die door veel oudere inwoners wordt gebruikt. Het alternatief in Harmelen zijn twee andere pinautomaten, maar daarvoor moeten de ouderen een drukke Dorpsstraat oversteken. 

Spreiding

Door de samenwerking van de drie banken is het voor Geldmaat makkelijker om voor een goede spreiding in Nederland te zorgen, zo vertelt woordvoerder Janneke Rijpstra van Geldmaat. ,,We hebben een ‘gentleman's agreement’ opgesteld dat Geldmaat gaat zorgen voor zeker één pinautomaat in een straal van vijf kilometer’’, legt Rijpstra uit.

Welke pinautomaten gaan verdwijnen is voor veel plaatsen nog niet bekend. Geldmaat laat per kwartaal op haar website weten welke automaten worden aangepakt en waar de alternatieve pinautomaten staan. ,,Dit is een heel actueel beeld’’, vertelt Rijpstra. ,,Zo passen we het direct aan als er bijvoorbeeld door een plofkraak een automaat is uitgeschakeld.’’

Of er door de nieuwe indeling in dorpen als Nieuwveen, De Hoef, Wilnis, Rijnsaterwoude of Zwammerdam wel ineens pinautomaten verschijnen, is op dit moment nog niet bekend.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden