De wachttijden bij de Milieustraat in Woerden zijn door de corona-uitbraak een stuk langer.
Volledig scherm
De wachttijden bij de Milieustraat in Woerden zijn door de corona-uitbraak een stuk langer. © Gemeente Woerden

Topdrukte voor afvalinzamelaars in Woerden

De gevolgen van de corona-uitbraak zijn goed merkbaar bij de afvalinzameling in Woerden. Vuilnismannen moeten harder werken en bij de Milieustraat is het extreem druk.

Dat heel Nederland thuis is, heeft ook grote gevolgen voor de medewerkers van het Stadserf in Woerden. Er wordt heel veel afval aangeboden doordat veel inwoners fulltime thuis zijn en ook nog eens aan het opruimen zijn geslagen.

,,Onze vuilnismannen werken extra hard”, zegt gemeentewoordvoerder Madelon Dijkstra. Toch gebeurt het soms dat containers of prullenbakken vol zitten. ,,We vragen inwoners echt om hun afval er dan niet naast te plaatsen, maar een andere bak te zoeken of het weer mee naar huis te nemen.”

Dat het zo hard werken is voor de vuilnismannen komt niet alleen door al het extra afval, maar ook omdat ze met minder mensen meer werk moeten doen. ,,Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, rijden de vuilniswagens met een belader minder”, legt Dijkstra uit. ,,Daarnaast heeft FermWerk, die onder andere de prullenbakken in de buitenruimte legen, haar werkzaamheden moeten staken.” Ook die taak is overgenomen door de medewerkers van het Stadserf.

Quote

De vuilnisman­nen vinden regelmatig lieve bedank­kaart­jes en -briefjes aan de kliko's

Madelon Dijkstra, woordvoerder gemeente Woerden

De inspanningen van de vuilnismannen blijven niet onopgemerkt. ,,De vuilnismannen vinden regelmatig lieve bedankkaartjes en -briefjes aan de kliko’s”, zegt Dijkstra. ,,Dat waarderen ze heel erg.”

Milieustraat

Ook de medewerkers van de Milieustraat hebben het razend druk. ,,Ondanks de herhaalde oproep om alleen te komen als het écht nodig is”, zegt Dijkstra. Omdat er maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk wordt toegelaten, zijn de wachttijden langer.  

Toch leidt dit nog niet tot extra dumpingen, zoals in sommige andere gemeenten in het Groene Hart wel het geval is. Hoewel er afgelopen weekend resten laminaat in het Brediuspark werden aangetroffen, is dat volgens Dijkstra een uitzondering. ,,We blijven hierop handhaven en wanneer de dader te achterhalen is, volgt een rekening voor de opruimkosten.”

In samenwerking met indebuurt Woerden