Volledig scherm
Voorzitter Bob Nisters van bewonersvereniging Wilnis Klopt op de busbaan naar Uithoorn waar volgens hem de tramlijn zou kunnen gaan lopen. © Rianne den Balvert

Tramlijn als alternatief voor slechte busverbinding

Wilnis ziet in de nog aan te leggen tramlijn tussen Amsterdam en Uithoorn een alternatief voor het dagelijkse bus- en fileleed in het dorp.

De tramlijn zou dan vanaf Uithoorn tot Mijdrecht moeten worden doorgetrokken. ,,De bereikbaarheid van Amsterdam en Utrecht is moeilijk met de bus'', zegt Bob Nisters, voorzitter van bewonersvereniging Wilnis Klopt. ,,Probeer maar eens vanuit Wilnis naar het AMC in Amsterdam te komen, die aansluiting is lastig."

Daarnaast geven de bussen overlast in de vaak smalle straten in het dorp. De tramlijn is een van de betere oplossingen volgens Nisters. ,,Eerder gaf de provincie aan niet op de tramlijn in te willen zetten omdat er te weinig animo voor was, maar in Bilbao in Spanje zijn alle kleine dorpen verbonden met een tramlijn. Daar kan het ook."

Ruim voordat de provincie toe is aan de nieuwe aanbestedingen voor het openbaar vervoer hoopt Nisters dit keer wel voet aan de grond te krijgen. ,,Er zijn kansen, die moeten we pakken. Ze zeggen het openbaar vervoer belangrijk te vinden, dan moeten ze daar ook wat mee doen."

Minder overstappen

De gemeente De Ronde Venen geeft de optie voor de tramlijn weinig kans van slagen. ,,Gezien de grote investering en het feit dat er te weinig inwoners zijn. Het ov kan meer worden verbeterd door meer doorgaande lijnen en minder overstappen'', aldus een woordvoerder.

Dat is een optie die Wilnis Klopt ook in overweging neemt. ,,Een alternatief kan je ook zoeken in een soort centraal opstappunt, zoals in Uithoorn. Dan heb je ook al die bussen niet meer over de Padmosweg."

In april houdt de bewonersvereniging een symposium voor andere belangengroepen uit omliggende dorpen. Daar hoopt Nisters meer ideeën op te halen. ,,Als er een alternatief voor het pakken van de auto moet komen, dan moet het écht een alternatief zijn."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden