Als de nu 77-jarige André Smeding poseert bij de herdenkingsplek, wordt hij herkend door oudere Harmelenaren, die zich de treinramp nog goed kunnen herinneren.
Volledig scherm
PREMIUM
Als de nu 77-jarige André Smeding poseert bij de herdenkingsplek, wordt hij herkend door oudere Harmelenaren, die zich de treinramp nog goed kunnen herinneren. © Marnix Schmidt

Treinramp-held André Smeding (77) heeft geredde meisje nog niet gevonden: ‘Ik weet niets van haar’

Harmelen 1962'U bent een held', zo luidt een van de vele reacties op de belevenissen van redder André Smeding bij de treinramp van Harmelen, ruim 58 jaar geleden. Ook ooggetuigen van het drama, waarbij 93 reizigers het leven lieten, klommen in de pen. Helaas, het toen 10-jarige meisje heeft de redder (nog) niet gevonden.

Quote

Ik weet eigenlijk niets van haar, heb haar nooit meer gezien of gehoord

André Smeding

Hoe kan dat toch dat er geen spoor te vinden is van het meisje dat hij 58 jaar geleden uit het verwrongen staal van de treinstellen wist te redden. Het meisje was toen ongeveer tien jaar. Smeding besloot contact met ProRail en AD Groene Hart te zoeken, juist om in contact te komen met het jonge slachtoffertje van destijds. Het zou hem kunnen helpen de verschrikking van 8 januari 1962 enigszins te vergeten. Te vaak komen de nare beelden bij de inmiddels 77-jarige Smeding boven.

Smeding, die destijds met de trein op weg was naar zijn werk in Dordrecht, kan de beelden van die mistige maandagochtend om 09.19 uur nog makkelijk oproepen. Eerst een klap als een kanonskogel, dan ongeveer tien tot vijftien seconden herrie van staal over staal en brekend glas.

In samenwerking met indebuurt Woerden