Volledig scherm
De treurbeuk aan de Papenhoef © Gemeente Oudewater

Treurbeuk in Oudewater niet te redden

De treurbeuk aan de Papenhoef kan niet overeind blijven.

Dat heeft een aanvullend onderzoek in opdracht van de gemeente Oudewater uitgewezen. Ook de bomenstichting deelt die mening. ,,Het is treurig, maar niet langer verantwoord om de boom te laten staan. We planten straks een forse boom terug,’’ belooft wethouder Bob Duindam.

Quote

Het is treurig, maar niet langer verant­woord om de boom te laten staan

Wethouder Bob Duindam

De boom is aangetast door korsthoutskoolzwam. B en w wilden eerder al een kapvergunning verlenen, maar besloten vanwege het unieke karakter van de boom extra onderzoek te doen. De boom, leerde dat, kan nog maximaal vijf jaar mee, maar alleen tegen hoge kosten. Er zou 15.000 euro gemoeid zijn met het met staalkabels in de grond verankeren van de boom.

Theekoepel

Het terugplaatsen van de nieuwe treurbeuk maakt onderdeel van een groter plan aan de Papenhoef. Hier verrijzen twee woonblokken met elk zes woningen. Die komen in een parkachtige omgeving te staan. Daarvan maakt ook de gerestaureerde theekoepel (uit circa 1880) onderdeel uit. Het monument is reeds teruggeplaatst en de laatste werkzaamheden worden verricht. Na deze restauratie krijgt de theekoepel zijn vroegere grandeur terug en moet die zorgen voor een aantrekkelijke uitstraling van dit stukje Oudewater aan de Hollandsche IJssel.

In samenwerking met indebuurt Woerden