Volledig scherm
De steekpartij in Waverveen op 10 april van dit jaar. © Petershotnews.nl

Twee jaar cel geëist tegen verdachte familiedrama Waverveen

UPDATEDe 50-jarige Huibert V. stak op 10 april van dit jaar zijn inmiddels ex-vrouw neer in hun woning in Waverveen. Uit blinde woede, verklaarde hij gisteren bij de Utrechtse rechtbank. V. hoorde vervolgens als eis een celstraf van 24 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Daarnaast moet hij zich houden aan voorwaarden die door de reclassering worden opgesteld. De slechte relatie die V. en zijn vrouw al jaren hadden, kwam op 10 april tot een geweldadig dieptepunt dat resulteerde in een tragisch familiedrama.

V. had al een paar keer gedreigd zelfmoord te plegen. Hij dreigde zijn baan kwijt te raken, zijn vrouw wilde van hem scheiden en in september vorig jaar hadden hij en zijn vrouw hun jongste en gehandicapte zoon verloren. ,,Ik zag mezelf in de goot liggen en kon niet meer helder denken’’, verklaarde hij gisteren meerdere keren. De depressieve V. smeekte om aandacht van zijn vrouw, door wie hij zich naar eigen zeggen al jaren gekleineerd voelde. 

Darmperforatie

Op 10 april draaide de 50-jarige door. Zijn echtgenote was aan het bellen toen hij haar met een mes in haar achterwerk stak. Het slachtoffer rende vervolgens de tuin in. V. rende achter haar aan en stak haar met een ander mes in haar buik. Hierbij liep het slachtoffer een darmperforatie op. Hun tweede, eveneens gehandicapte zoon was getuige van de steekpartij en raakte, net als V., gewond. Beide messen gooide de dader in de gootsteen.

Na afloop verklaarde V. dat het niet zijn intentie was om zijn vrouw te vermoorden. ,,Ik was zwaar in de war.’’ Desondanks kon hij zich gisteren bij de rechtbank nog goed herinneren wat er op die fatale dag was gebeurd.

Quote

Ik zag mezelf in de goot liggen en kon niet meer helder denken

Huibert V.

V. werd opgepakt en zit sindsdien al ruim zeven maanden vast. Tijdens zijn voorlopige hechtenis heeft de Wavervener meerdere keren geprobeerd zich van het leven te beroven. De afgelopen maanden beweert hij de tijd te hebben gehad om weer een beetje helder te denken en daarom ziet hij nu in welk groot leed hij heeft aangericht. Hij toonde berouw. ,,Wat is gebeurd, had nooit mogen gebeuren.’’

Overlevingsstand

Volgens deskundigen is V. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij vermijdt conflicten en kan moeilijk overweg met zijn emoties. Bij stress kan de 50-jarige verdachte impulsief reageren, blijkt uit diverse rapporten. De kans op recidive achten de deskundigen echter klein.

Bij haar eis hield de officier van justitie rekening met het feit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens haar was sprake van poging tot moord.

Niet alleen het leven van V. is na 10 april compleet geruïneerd. Ook dat van zijn ex-vrouw. Zij heeft nu grotendeels alleen de zorg over hun gehandicapte zoon. De vrouw las in de rechtszaal zeer geëmotioneerd een verklaring voor, waarin ze vertelde dat ze de afgelopen maanden in de ‘overlevingsstand’ heeft gestaan. Ze noemde de laatste jaren van haar huwelijk ‘uitputtend, frustrerend en heel eenzaam’. Door het incident is in haar ‘hart en ziel zoveel verwoest’.

Het slachtoffer en haar zoon zijn verhuisd naar Abcoude. V. kan wanneer hij weer op vrije voeten komt, tijdelijk bij zijn moeder in Lemmer gaan wonen. Een vaste woonplek heeft hij nog niet. Hij wil bovendien snel weer aan het werk om zijn leven op orde te krijgen.

De rechter doet 20 december uitspraak.

Verslaggever René Cazander was in de rechtbank, lees zijn tweets terug over de zaak.

In samenwerking met indebuurt Woerden