Volledig scherm
Bonaventurakerk. © Rianne den Balvert

Twee weken werk om klok Bonaventura ‘s nachts zwijgen op te leggen

Het kost twee weken om het monumentale uurwerk van de Woerdense Bonaventurakerk ’s nachts een paar uur niet te laten slaan. Dat heeft het bedrijf, dat het 126 jaar oude mechaniek onderhoudt aan het parochiebestuur laten weten. Het uurwerk blijft tijdens de ingreep wel gewoon doorlopen.

In de toren hangen twee klokken: eentje van 1800 en eentje van 950 kilo. Die zijn bij toerbeurt te horen. Het is een hele ingreep om dit klokkenspel aan te passen, vertelt voorzitter Theo van Kuilenburg van de locatieraad. 

Het besluit van het parochiebestuur de klok binnenkort tussen 23.00 en 7.00 uur vanwege geluidsoverlast niet te laten slaan, heeft in Woerden veel losgemaakt.

Bang

Veel bewoners begrijpen het niet, omdat de kerkklok in het centrum van Woerden al 126 jaar ’s nachts om het kwartier slaat. 

Quote

Ze is erg bang geworden door de reacties. Dat begrijp ik. Sommige zijn ook te gek voor woorden

Theo van Kuilenburg

Ook bij de politiek is er veel onbegrip over het feit dat opeens aan deze jarenlange traditie een einde komt na een klacht van één bewoonster van het naast de katholieke kerk gelegen Defensie-eiland. Zij klaagde omdat ze niet kon slapen. Onderzoek in opdracht van de gemeente wees uit dat de klok ‘s nachts 10 decibel te hard slaat.

Van Kuilenburg is geschrokken van de toon, die in de discussie over de beladen kwestie in de sociale media is aangeslagen. Hij heeft onlangs nog contact gehad met de klaagster. ,,Ze is erg bang geworden door de reacties. Dat begrijp ik. Sommige zijn ook te gek voor woorden. Zoiets gaat ook niet in je koude kleren zitten. Ik heb geprobeerd haar gerust te stellen.’’

Geen verstand

Van Kuilenburg heeft zich ook gestoord aan het feit dat een hoop mensen in de discussie over de klokken zomaar dingen roepen, terwijl ze er geen verstand van hebben. ,,Roep dan ook niks, zou ik zeggen.’’ 

Van Kuilenburg doelt onder meer op raadslid Reem Bakker. Volgens hem zijn alle kerktorens in Woerden van de gemeente. Van Kuilenburg: ,,De kerk is van ons. Wij beheren die. De toren van de Petruskerk is van de gemeente.’’

Wanneer de klok van de Bonaventura ’s nachts niet meer slaat, is nog niet bekend. Tot donderdag kunnen mensen nog bezwaar maken tegen de geluidsnormen die de gemeente hanteert voor het slaan van de klok. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden