Volledig scherm
De verschillende varianten voor een brug over de Oude Rijn in Woerden-West © Gemeente Woerden

Twijfels over aanleg brug Woerden-West

Woerdenaren twijfelen over een brug over de Oude Rijn om de verkeersdruk elders in de gemeente te verminderen. ,,Waarom geen vijfde variant: geen brug’’, klonk het vanavond in een volgepakte aula van het Kalsbeek College.

,,Waarom geen vijfde variant: geen brug’’, klonk het gisteravond in een volgepakte aula van het Kalsbeek College waar het brugplan werd geprsenteerd.

Die vijfde variant staat dan tegenover de vier die wel uitgaan van een brug, globaal tussen de waterzuivering en de Rembrandtlaan. Ook ondernemers zijn niet bij voorbaat gecharmeerd van een brug. ,,Woerden moet zich eerst uitspreken waar het heen wil.’’, verwoordde Albèrt de Goey van de ondernemersorganisatie POVW het. ,,Is Woerden ‘af’, of wil Woerden groeien. Pas als je daar een standpunt over hebt ingenomen, kun je besluiten of een brug wel nodig is.’’ Juist om het uitblijven van die keus hebben de ondernemers afgehaakt bij die studiegroep rond het brugplan.

Handen

In het Kalsbeek College kregen politici en belangstellende Woerdenaren vanavond die voor- en nadelen van de vier brugvarianten (een zeventien meter brede Gildenbrug, twee opties voor een Rietveldbrug bij de waterzuivering en die in het verlengde van de Rembrandtlaan). Die laatste brug is op papier het beste voor de vermindering van de verkeersdruk. De Rembrandtbrug zorgt voor bijna een halvering van de verkeersstromen op de Boerendijk.

Het publiek in de zaal liet zich niet zo gemakkelijk overtuigen met de getallen. De handen gingen pas op elkaar na de reactie van De Goey en toen een bezoeker opmerkte dat het jammer was dat de vijfde variant – geen brug – niet aan de orde kwam. ,,Woerden heeft het financieel toch al niet gemakkelijk.’’

Desgevraagd liet wethouder Arjan Noorthoek (verkeer en vervoer) weten dat hij het afzien van de aanleg van de brug niet in overweging kan nemen. ,,Het coalitie-akkoord van dit college gaat uit van de aanleg van de brug.’’

Er hangt een prijskaartje aan de aanleg. De Gildenbrug is met 13 - 16 miljoen euro het goedkoopst, de Rembandtbrug met 20 - 30 miljoen het duurst. Een besluit over de aanleg valt begint volgend jaar.

In samenwerking met indebuurt Woerden