Zwemmer Thijs van den End houdt zijn conditie op peil door te trainen op een roeiapparaat in de achtertuin.
Volledig scherm
PREMIUM
Zwemmer Thijs van den End houdt zijn conditie op peil door te trainen op een roeiapparaat in de achtertuin. © Marnix Schmidt

Uitstellen Paralympische Spelen schopt gedroomde afsluiting van zwemloopbaan Thijs van den End in de war: nog een jaar doorgaan of toch stoppen?

Vier jaar lang zette parazwemmer Thijs van den End (26) alles opzij om de Paralympische Spelen van komende zomer te halen. Daar, in Tokio, wilde hij zijn topsportcarrière afsluiten. Maar door de coronacrisis zijn de Spelen uitgesteld tot 2021 en nu is de zwemmer in dubio: nóg een jaar leven voor zijn sport of stoppen zonder ooit aan de Spelen te hebben deelgenomen.

Het zijn gekke tijden, merkt Thijs van den End op als hij via de telefoon vertelt over hoe het coronavirus de gedroomde afsluiting van zijn zwemloopbaan in de war schopt. Eigenlijk had hij deze week moeten bijkomen van wedstrijden in Den Haag en zich moeten opladen voor races in Eindhoven. Op een van die twee evenementen had hij plaatsing voor de Paralympische Spelen moeten afdwingen. Een ticket naar Tokio had de bekroning van zijn loopbaan moeten worden.

In samenwerking met indebuurt Woerden