Volledig scherm
Verzetsstrijders poseren in 1944 in Benschop als ze denken dat de oorlog voorbij is. Duitsers vinden de foto en executeren zeven mensen. © Jakob de Jong | privécollectie De Vos-Klever

Unieke foto's uit de Tweede Wereldoorlog uit provincie Utrecht

,,Het ontheiligen van het Domplein'', zegt historicus Ad van Liempt met afschuw bij de foto met NSB'ers op het plein bij de Domkerk. Het is een van de foto's waaruit gekozen kan worden voor de expositie De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's.

Woensdagavond werden in de Geertekerk in Utrecht de vijftig beelden getoond uit de provincie Utrecht. Het publiek maakte gisteravond een eerste selectie voor de honderd foto's. Op 30 maart worden in de Tweede Kamer de honderd foto's bekend gemaakt. De expositie maakt deel uit van de lustrumviering 75 Jaar Vrijheid.

(tekst gaat verder na foto)

Volledig scherm
Mei 1940: in de buurt van Veenendaal is een Duits oorlogsvliegtuig neergestort. Bevallig poseert deze mevrouw op de vleugel - een vervreemdend oorlogsbeeld. © Fotograaf onbekend | NIOD, Amsterdam (Beeldbank WO2 beeldnummer 68000)

In november vorig jaar startte een bijzondere zoektocht: een provinciale werkgroep ging op zoek naar de vijftig meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog voor de provincie Utrecht. Er werd gezocht in beeldbanken, historische kringen, archieven én bij het publiek. Het was een succes, want er zijn nieuwe beelden gevonden die het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht op indrukwekkende wijze illustreren.

(tekst gaat verder na foto)

Volledig scherm
Deze onbekende krijgsgevangen maken deel uit van een groep van 101 Sovjetsoldaten die op 27 september 1941 naar Kamp Amersfoort zijn overgebracht. De Sovjetsoldaten werden ernstiger mishandeld dan de andere gevangenen. © Fotograaf onbekend | Kamp Amersfoort, Leusden

Erik Somers van het NIOD: ,,We hebben bijna duizend foto’s binnengekregen. Vaak uniek materiaal, door het Nederlandse publiek aangeleverd. Daarom geven we het publiek de kans om te stemmen.”

(tekst gaat verder na foto)

Volledig scherm
Utrecht, mei 1945. De bevrijding kun je op allerlei manieren vieren. Deze man zaagt in z'n nette jas een bord van de Duitsers om. © Fotograaf onbekend | Het Utrechts Archief, Utrecht (catalogusnummer 97579)

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden