Van het gas af, maar deze bewoners krijgen tóch nog tot de winter torenhoge energierekeningen
De tarieven voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet blijven tot komende winter nog gekoppeld aan de hoge gasprijs. Een groep Woerdenaren heeft eerder energieminister Rob Jetten gevraagd die ‘onrechtvaardige koppeling’ los te laten.
Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten zegt de wetswijziging die daarvoor nodig is, eind dit jaar voor te kunnen leggen aan de Tweede en Eerste Kamer. Sneller kan volgens hem niet. ,,De planning was eerst nog veel later”, stelt de minister.
Mensen die zijn aangesloten op het warmtenet zijn normaal gesproken zelf niet aangesloten op gas, maar gebruiken bijvoorbeeld overtollige energie uit fabrieken. Toch viel ook hun rekening hoger uit als gevolg van de koppeling aan de gasprijzen. Dat is extra wrang, omdat deze huishoudens niet kunnen overstappen op een andere warmtebron, erkent Jetten.
De nieuwe wet moet nog verschillende stappen door voor die van kracht kan worden. Zo moet ook de Raad van State zich erover buigen. Het is praktisch niet mogelijk om dat proces zodanig te versnellen dat de koppeling al in 2022 losgelaten kan worden, liet het ministerie weten.
Brandbrief
Een groep bewoners van de Woerdense wijk Waterrijk heeft begin april in een brandbrief de minister opgeroepen de warmtewet te herzien en de gebruikers van de warmtenetten te beschermen tegen onnodig hoge kosten. ,,Wij staan machteloos. Dit systeem is ons opgedrongen”, zei Joke Kreijkes, een van de bewoners.
Sinds januari vallen bij bewoners gepeperde energierekeningen op de mat. In sommige gevallen moeten ze zelfs het dubbele betalen van een jaar eerder betalen. ,,Het kan toch niet dat wij zoveel meer moeten betalen terwijl wij helemaal geen gas verbruiken?”
Een deel van Waterrijk is aangesloten op een collectief warmtesysteem. Dat is een soort stadsverwarming waarbij een hele buurt is aangesloten op een warmtenet. Dat voert restwarmte aan van bijvoorbeeld de industrie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boer Jan haalt spandoek aan elektriciteitsmast toch maar weg: ‘Ik riskeerde volgens de politie een celstraf’
Veehouder Jan Anker in Woerden heeft het na een week door TenneT ontdekte spandoek aan de elektriciteitsmast op zijn weiland langs de A12 toch maar verwijderd. ,,De politie vertelde dat het bij wet verboden is iets aan zo’n mast te bevestigen en dat ik een gevangenisstraf riskeer. Dat is het me niet waard.’’ -
PREMIUM
Tóch geld voor extra fietstunnel onder spoor naar centrum Woerden
Nieuw-Middelland krijgt alsnóg een directe fietsverbinding onder het spoor door naar de binnenstad. Het is een van de doelen waar Woerden de tien miljoen euro die het van het Rijk krijgt aan besteedt. -
PREMIUMMET VIDEO
Koe ontsnapt onderweg naar slachthuis en beukt hulpverlener omver: A12 was urenlang dicht
Een ontsnapte en bange koe heeft zondagavond hulpverleners urenlang beziggehouden. Ze liet zich niet vangen en beukte zelfs een hulpverlener omver. De A12 bij Woerden werd enige tijd volledig afgesloten uit vrees dat het dier de snelweg op zou lopen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Elk kind verdient een plekje op een kinderopvang, vindt Marie-Louise: ‘Opvoeden doen we samen’
Alle kinderen hebben recht op kinderopvang, vindt Marie-Louise van Mourik. Dat het kabinet nu besloten heeft dat kinderopvang grotendeels gratis wordt, ziet zij als een mooi afscheidscadeau. -
PREMIUM
Als Evert op zijn sterfbed ligt, doet Linda hem nog één belofte: een paar seconden later overlijdt hij
Haar terminale man bereikte miljoenen Nederlanders met een foto in een roze balletjurk. In een ‘open brief’ luchtte de toen nog onbekende Evert zijn hart over kanker, zijn kinderen en de toekomst. Nu is hij er niet meer. Weduwe Linda Muis-Dorrestein (41) blijft achter met vier kinderen. ,,Soms app ik hem, ook al weet ik dat er geen reactie komt.”