Volledig scherm
De A12 © Luciano de Graaf

Vanaf morgenavond lang in de file door werkzaamheden A12

In en rond Utrecht dreigt een verkeersinfarct als gevolg van werkzaamheden aan de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Die wordt zes weken lang door Rijkswaterstaat onder handen genomen. Dat heeft lange files en extra drukte tot gevolg.

Niet alleen verkeer op de A12, maar ook op de A2 en lokale wegen eromheen, krijgt vrijwel zeker te maken met omleidingen en lange files. Rond knooppunt Oudenrijn wordt rekening gehouden met ‘zeer ernstige verkeershinder’.

De werkzaamheden aan de brug, die donderdavond om 21.00 uur beginnen, vallen precies in de periode waarin de drukte sterk toeneemt. Door slechter weer en vroeger invallende duisternis neemt in deze tijd van het jaar het aantal files en hun lengte altijd al toe.

Volgens Rijkswaterstaat kon de klus aan de Galecopperbrug niet in de afgelopen zomerperiode geklaard worden, die vanwege vakanties meer verkeersluw is. In die periode werd al aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht gewerkt. De twee projecten tegelijkertijd uitvoeren zou tot veel fileleed geleid hebben, zegt een woordvoerder.

Oponthoud

Voor de zomer schatte de rijksdienst het oponthoud dat automobilisten te wachten staat nog op twintig minuten, inmiddels is dat bijgesteld naar een half uur. Omdat op het traject in de spits gewoonlijk al vaak files staan, is de boodschap eigenlijk: blijf weg!

Maar ook als een deel van de automobilisten ander vervoer zoekt of een andere route kiest, zullen de gevolgen voor de weggebruikers op en rond de A12 flink zijn. Rijkswaterstaat verwacht vooral files op de A12 vanuit Gouda en Woerden en op de A2 vanuit zowel Amsterdam als Den Bosch. ,,Maar ook op het onderliggend wegennet in Nieuwegein, Kanaleneiland en Hoograven zal het merkbaar zijn’’, kondigt woordvoerder Patricia Troost van Rijkswaterstaat aan.

Rijkswaterstaat neemt eerst de zogeheten parallelrijbaan van de Galecopperbrug onder handen. Het doorgaande verkeer op de A12 richting Arnhem kan dan nog ongehinderd passeren. Vanaf medio oktober, als de parallelrijbaan klaar is, wordt het verkeer van de hoofdrijbaan daarlangs geleid. In beide fasen van het werk betekent het dat niet alleen de afslagen naar Nieuwegein en Kanaleneiland dicht zijn, maar ook dat de verbindingen vanuit het zuiden en het noorden vanaf de A2 zijn afgesloten.

Op 8 november moet het werk klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Woerden