Volledig scherm
Het is druk op de terrassen van het Kerkplein in Woerden. © Peter Franken

Veel kansen voor horeca in Woerden

In de Woerdense binnenstad liggen voor de horeca zeker nog kansen. Bij de bestaande cafés en restaurants ontbreekt het aan vernieuwende concepten. De Rijnstraat zou goed kunnen worden toegevoegd aan het horecagebied.

Dat stelt adviesbureau BRO, dat op verzoek van de gemeente de horeca in Woerden onder de loep heeft genomen. De bevindingen worden meegenomen in de plannen, die de gemeente heeft met de binnenstad.

Volgens BRO onderscheiden innovatieve horecazaken zich op basis van omvang, menukeuze, vormgeving, vestigingslocaties of (meervoudige) doelgroepen. Een veelzijdiger horeca-aanbod bezorgt de stad naamsbekendheid en een sterker imago, aldus BRO.

Schaalvergroting

In de ogen van het adviesbureau kan horeca niet alleen een aanwinst zijn voor de Rijnstraat, maar ook voor Middelland-Noord, waar de komende jaren kantoren worden omgebouwd tot woningen.

Quote

Je moet het zoveel mogelijk concentre­ren in het centrum

Mark Haagen

In de horeca is schaalvergroting een onmiskenbare trend, stelt het bureau. Hier is in het centrum geen ruimte voor, wel op Middelland-Noord, mits er een goed fietspad komt naar het centrum. Ten opzichte van het landelijke gemiddelde beschikt Woerden qua omvang over een beperkt horeca-aanbod. Per 10.000 inwoners zijn er 17,2 restaurants en bars. Landelijk is dit percentage 23,2.

Volgens BRO kan de Woerdense horeca in algemene zin worden omschreven als 'goed, gevarieerd en met een overwegend verzorgde uitstraling.' In het weekeinde is het er loeidruk. Doordeweeks is er plaats genoeg, is de ervaring van veel Woerdenaren.

Traditioneel

Het aanbod is voor een belangrijk deel echter traditioneel bijvoorbeeld qua keuzemenu, nationaliteit keuken, inrichting en uitstraling, constateert BRO. Het aantal moderne, relatief grootschalige familie- en budgetrestaurants is beperkt.

Voorzitter Mark Haagen van de Woerdense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vraagt zich af wat nu precies vernieuwende concepten zijn. Hij erkent dat het in Woerden allemaal wel wat bruisender en beter kan, maar dat het in de praktijk toch een kwestie is van vraag en aanbod. ,,Daar speelt de ondernemer in Woerden op in.''

Haagen juicht nieuwe, eventuele grootschalige initiatieven toe, maar vindt dat die op gelijke manier behandeld moet worden als de andere horeca-ondernemingen. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Iedereen moet aan dezelfde eisen voldoen." Voorzitter Haagen vindt het geen goede zaak dat horeca zich verspreidt over de buitenwijken. ,,Je moet het zoveel mogelijk concentreren in het centrum. Als daar ook de Rijnstraat bijhoort, is dat prima.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden