Volledig scherm
Martin Damen maakt bekend dat de Woerdense Koeiemart cultureel erfgoed wordt. © Rianne den Balvert

Veel meer aandacht voor veiligheid van Koeiemart

De Woerdense Koeiemart (25 oktober) moet gestructureerder dan ooit verlopen. Naast camera’s zet de organisatie daarvoor een telefoonapp en aangepaste routes in.

Marktkooplui rijden vanaf dit jaar niet meer in alle vroegte lukraak het centrum in. Zij moeten zich eerst op de Pompmolenlaan melden, voordat ze hun plaatsnummer voor de markt krijgen. En bezoekers zien overal kramen, ze lopen nergens meer in lege of doodlopende straten. Deze aanpassingen moeten leiden tot een gestroomlijnde Koeie­mart.

Quote

Vorig jaar heb ik dingen zien gebeuren die om ingrijpen vragen

René den Daas

René den Daas, samen met Roy Vermeulen verantwoordelijk voor de organisatie: ,,We brengen er structuur in. Vorig jaar heb ik dingen zien gebeuren die om ingrijpen vragen. Dat kost misschien tijd, want mensen willen niet altijd direct veranderen. Maar hier gaan we op toezien. Mensen gaan in cirkels door de stad en krijgen loopruimte.’’ Om dat te bereiken is bijvoorbeeld de Nieuwstraat geschrapt als plek voor kramen en de Nieuwe Markt toegevoegd.

Paniek

Ook gaat de organisatie via een app toezien op publieksstromen en bezoekers daarover informeren. Ze krijgen bericht als een locatie overvol is of juist extra bezoek kan gebruiken. Dit alles tot genoegen van brandweer en politie. Wethouder Margot Stolk: ,,Op het Kerkplein komt ook meer ruimte, waar enkele jaren geleden nog zorg over was. Als je dingen wilt veranderen, dan moet je stappen zetten.’’

Ook tijdens de Nacht van Woerden (24 oktober) is er veel aandacht voor bezoekersstromen. Zo wijzigt op dinsdag tijdelijk de rijrichting van de Wilhelminaweg en blijft die dag de zakpaal op ’s-Gravensloot naar beneden. Arjan van der Horst van het wielerevenement voegt toe dat met het oog op de veiligheid van het publiek ook het weer nauwlettend in de gaten wordt gehouden. ,,Alles om paniek in het centrum te voorkomen.’’

Ondertussen regent het aanmeldingen van kalveren en koeien voor de Koeiemart, weet Adrie Vollering van Agrarisch Centrum Woerden. En ook de nieuwe ‘Woerdeneese markt’ kan rekenen op veel belangstelling: zeker dertig kramen van inwoners die zelfgemaakte spullen verkopen aan de Emmakade. Op een steenworp afstand verwacht de organisatie in de Eendrachtstraat ook veel van de ‘belevingsmarkt’ waar vooral knuffelen van kleinvee centraal staat.

In samenwerking met indebuurt Woerden