Veel meer mensen kruipen onder invloed achter het stuur in Groene Hart: hier zijn de meeste boetes uitgedeeld
Het aantal mensen dat in het Groene Hart is betrapt op rijden onder invloed is flink gestegen. In de eerste tien maanden van dit jaar waren het er 1117. Dat is beduidend meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen waren het er 762.
Dat blijkt uit een analyse van persbureau ANP op basis van recent bijgewerkte politiecijfers. Het gaat niet alleen om mensen die met een slok op achter het stuur kropen en werden betrapt, het kan evengoed gaan om rijden onder invloed van drugs of medicijngebruik.
Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Volgens alcoholinstituut STAP is het lastig om een exacte oorzaak van de stijging te achterhalen. Mogelijk is het een ‘aftercorona-effect’, zegt een woordvoerder. ,,Mensen konden lang niet uitgaan, het kan zijn dat mensen die tijd willen inhalen’’, zegt een woordvoerder.
Woonplaats
De woonplaats van de mensen die betrapt zijn is niet bekend, maar wel de locatie waar de processen-verbaal zijn opgemaakt. De gemeenten waar de meeste bekeuringen zijn uitgedeeld zijn Alphen (208), Gouda (151) en Woerden (117). De enige gemeente waar minder boetes zijn uitgedeeld is Montfoort. Dit jaar tot en met oktober zeven, tegen tien vorig jaar.
De politie controleert naar eigen zeggen niet vaker dan voorheen op de alcoholwetgeving. ,,We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als in voorgaande jaren’’, aldus een politiewoordvoerder.
Wel wordt het loslaten van de coronamaatregelen genoemd. ,,Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe.’’ De politie denkt dat tijdens de zomervakantie mensen vaker in eigen land verbleven en meer met de auto de weg op gingen door problemen met het openbaar vervoer.
Bekijk in de kaart hieronder de cijfers per gemeente in het Groene Hart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Woerden zint op maatregelen om nog meer energie te besparen, maar thermostaat blijft steken op 20,5 graad
Beeldbepalende gebouwen, zoals het kasteel, molen De Windhond en kerken, alleen nog tot 20.00 uur of 22.00 uur verlichten. Op het gemeentehuis komen meer bewegingssensoren, zodat er nog minder lampen onnodig branden. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMCOLUMN
Wat in coronatijd onmogelijk was kan nu wél: kerken gaan in energielockdown
De Petruskerk gaat dicht. Ja, u leest het goed. Deze winter zijn ze gesloten. De Petruskerk opwarmen zou deze winter anders 500 euro per zondag kosten en dat is de kerkrentmeesters toch echt te gortig. -
Testen op corona? Dat kan vanaf morgen niet meer in Woerden
Nu de najaarsronde van vaccinaties tegen corona achter de rug is, ziet GGD regio Utrecht dat het aantal bezoekers op de test- en vaccinatielocaties terugloopt. Locaties waar getest wordt op corona zijn niet meer nodig, aldus de GGD. De Woerdense locatie gaat maandag 30 januari dicht. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Windmolens komen in Reijerscop: ‘Dit is geen kiezersbedrog maar verraad aan de kiezers’
De Woerdense windmolens komen in Reijerscop. Maar eerst moet duidelijk zijn wat de gezondheidseffecten voor de omwonenden van de ruim 200 meter hoge turbines zijn. Daarnaast drongen de fracties er donderdagavond bij wethouder Jelmer Vierstra op aan dat inwoners die van deze joekels hinder hebben, financieel worden gecompenseerd. -
-
-
klik hier
Volg AD Groene Hart op Instagram!
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.