Volledig scherm
Achter kaasbedrijf Vandersterre aan de Hoofweg verrijzen in 2019 nieuwe woningen in Zegveld. © Marnix Schmidt

Veen afgegraven voor nieuwbouw in Zegveld

Na vele jaren wachten kunnen inwoners van Zegveld weer uitkijken naar nieuwbouw in het dorp. Bijna veertig woningen komen op en rond het complex van tennisvereniging Miland. De bouw gaat door dankzij een unieke aanpak van de verzakkende veenondergrond.

Voordat de bouw van nieuwe woningen in het dorp begint, wordt de veenondergrond van het bouwgebied grotendeels afgegraven. Op de plek van het weggegraven veen komt een zand- en grondlaag te liggen, die niet verzakt.

Bovendien drukt deze nieuwe laag het resterende veen verder in elkaar, zodat ook toekomstige verzakking grotendeels wordt voorkomen. Hierdoor is de alsmaar wegzakkende ondergrond in het veenweidegebied niet langer een belemmering voor woningbouw.

Uniek

„Deze aanpak is uniek voor dit gebied’’, weet Edwin de Kruijf van Bolton Ontwikkeling. Dit bedrijf gaat bouwplan ‘Weidz’ in Zegveld uitvoeren.

Quote

Deze aanpak is uniek voor dit gebied

Edwin de Kruijf

Naast ten minste vier seniorenwoningen, zeven sociale koopwoningen en vijftien rijtjeshuizen, komen in de polder ook acht twee-onder-een-kapwoningen en vier vrijstaande huizen. Alle nieuwbouw komt achter de kaasopslag van Vandersterre te liggen. Bedoeling is dat binnen een maand de afspraken met de gemeente Woerden op papier staan. Vervolgens moeten gebruikelijke procedures worden doorlopen en is ook een nieuw bestemmingsplan nodig. Dit gebeurt tot in volgend jaar, wanneer ook de nieuwe woningen al in de verkoop gaan.

Ballen

De realisatie van de plaatsmakende tennisvereniging krijgt naar verwachting vanaf volgend najaar ook vorm, zodat begin 2019 de eerste ballen geslagen kunnen worden op het nieuwe tenniscomplex, naast voetbalclub Siveo.

Na de verplaatsing van de tennisvelden kan de veenondergrond in het voorjaar van 2019 worden afgegraven, waarna woningbouw datzelfde jaar nog kan beginnen. Komende tijd gaat het Bolton Ontwikkeling aan de slag met woningontwerpen.

In samenwerking met indebuurt Woerden