Volledig scherm
Een protestactie tegen de gaswinning van Laat Woerden Niet Zakken, vorig jaar. © Aangeleverde archieffoto

‘Verbied gaswinning bij Woerden in regionaal Utrechts energieplan’

In het nieuwe regionale energieplan in de provincie Utrecht moet expliciet worden opgenomen dat gaswinning in Woerden en omgeving is uitgesloten.

Quote

Dit druist volledig in tegen daadwerke­lij­ke duurzaam­heids­am­bi­ties die ten grondslag liggen aan die regionale energie­plan­nen

Elias Bom

Die oproep doet de stichting Laat Woerden niet zakken aan de zestien Utrechtse gemeenten die samenwerken aan het regionale energieplan (‘RES-U16’). Voorzitter Elias Bom is er niet gerust op dat ‘gas’ uit het gezamenlijke energieplan blijft. Hij wijst er op dat het ministerie van Economische Zaken er actief op aanstuurt dat in regionale energieplannen aardgas onderdeel moet zijn van de energiemix. ,,Dit druist volledig in tegen daadwerkelijke duurzaamheidsambities die ten grondslag liggen aan die regionale energieplannen", zegt Blom. ,,En daarmee ook aan de ambities van de zestien gemeenten, waaronder Woerden, Oudewater, Montfoort en De Ronde Venen.”

Het Papekoppenveld in de Woerdense regio staat bekend als een ‘klein veld’, met andere woorden: de hoeveelheid gas in de bodem is beduidend minder dan wat er in Groningen kan worden gewonnen. Maar zegt Bom, er zijn in Nederland meer kleine gasvelden. En die kleine velden samen kunnen jaarlijks meer gas produceren dan Groningen. Als die velden in exploitatie worden genomen, wordt anders dan het ministerie beweert de totale aardgaswinning in Nederland niet afgebouwd, maar verplaatst.

Gaswinning in het Papekoppenveld kan overigens niet worden uitgesloten. Bom zegt dat de vergunning die energiebedrijf Vermilion hiervoor heeft geldig is tot het jaar 2031. De gaswinning raakt niet alleen Woerden, Montfoort en Oudewater waar het gas zich op honderd meter diepte in de bodem bevindt. De winlocatie, de plek dus waar de pompen en andere installaties komen, bevindt zich in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden