Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Verkeersdeskundige: wennen aan stilstaan of het snelfietspad nemen

Ga niet massaal binnendoor rijden, het wegennet in het Groene Hart is ontoereikend, zegt verkeerskundig adviseur Dolf Roodenburg. ,,Bij een incident als op de Goudseweg blijkt er weinig uitwijkmogelijkheid te zijn. We hebben op zo’n moment allemaal haast. En we hebben slimme navigatiesystemen die alternatieve routes gaan voorstellen. Veel automobilisten gaan dan binnendoor over de polderwegen, met als gevolg dat die aan gort worden gereden. Dat levert de gemeenten weer heel veel schade op.‘’

Erger is dat al dat verkeer op te kleine weggetjes ook een veiligheidsrisico oplevert. ,,Je zag het laatst nog in Hekendorp, waar een vrachtwagen van de weg raakte. Daardoor konden de hulpdiensten er niet langs.”

Wat te doen? Nou, zegt Roodenburg, in ieder geval beseffen dat de hoofdweg vaak toch ook de snelste weg is. ,,Je ziet mensen binnendoor door allerlei dorpen manoeuvreren. Maar dat kost vaak meer tijd dan dat je in de file langzaam vordert. We moeten wennen aan stilstaan.”

Daarnaast moeten de verschillende overheden samen met bedrijven vooral doorgaan met slimme alternatieven introduceren. ,,De snelfietspaden tussen Alphen, Gouda, Bodegraven en Woerden stimuleren. Tijdens de spits pendelbusjes naar bedrijventerreinen laten rijden. Meer ov-fietsen. En natuurlijk vaker het openbaar vervoer pakken. Het zijn allemaal kleine maatregelen die bij elkaar kunnen helpen.”

In samenwerking met indebuurt Woerden