Volledig scherm
Instructeur Cees van Bemmel van Verkeersschool Noordam legt brugklasleerlingen van het Minkema College uit dat de mobiel telefoongebruik op de fiets een groot gevaar is, omdat je je daardoor veel slechter concentreert op het verkeer. © Rianne den Balvert

Verkeersles op Minkema College: ‘In het echte leven bestaat er geen game-over knopje’

Met schokkende cijfers en een paar afschrikwekkende verhalen probeert instructeur Cees van Bemmel de brugklasleerlingen van het Minkema College mee te geven dat ze voorzichtig moeten zijn op de fiets. ,,Ik heb echt het gevoel dat ik met deze lessen kinderlevens gered heb.” 

,,Elke schooldag wordt er ergens in Nederland een kind doodgereden”, vertelt Van Bemmel aan de leerlingen van havo/vwo klas 1aa. ,,Dat betekent ook dat er iedere dag jongeren zoals jullie ergens op de begrafenis van een klasgenoot staan.”

De instructeur van Verkeersschool Noordam wil de brugklasleerlingen duidelijk aan het denken zetten met zijn verhaal. ,,Om ze op scherp te zetten, moet je ze toch een beetje bang maken”, zegt Van Bemmel. ,,Veel jongeren lijken zich toch niet goed bewust dat er in het echte leven geen game over-knopje bestaat.”

Van Bemmel is blij dat hij deze week te gast is op het Minkema College. ,,Sinds Veilig Verkeer Nederland geen verkeerslessen meer organiseert op scholen, kom ik alleen nog op scholen die hun leerlingen op eigen initiatief willen waarschuwen voor de gevaren in het verkeer. Dat is heel belangrijk, zeker in dit soort gebieden waar veel transportbedrijven zitten en kinderen over polderweggetjes fietsen waar ook grote vrachtwagens rijden.”

Vrachtwagencombinatie

Om de leerlingen te laten ervaren wat vrachtwagenchauffeurs zien, heeft Van Bemmel een enorme vrachtwagencombinatie meegenomen van 8 meter lang en 4 meter hoog. Eromheen staan tien neonkleurige verkeerspoppetjes. De leerlingen mogen om beurten tien seconden in de cabine zitten om te kijken hoeveel poppetjes ze kunnen zien. Na afloop menen sommigen dat ze wel zes of zeven poppetjes zagen.

Van Bemmel: ,,Je kunt er maar vier zien of hooguit vijf als je wat langer bent.” De instructeur, die zelf ook vrachtwagenchauffeur is, vraagt de leerlingen daarom met klem om vrachtwagens de ruimte te geven. ,,Ga ons niet inhalen en blijf uit de buurt, want als een vrachtwagen van 50.000 kilo over je fiets rijdt, dan krijg je er niks meer voor op Marktplaats.”

Behalve aandacht voor de dode hoek en het uitzwenken van vrachtwagens, attendeert Van Bemmel de pubers ook op het belang van concentratie op de fiets. ,,Veel ongelukken gebeuren door afleiding, bijvoorbeeld door je telefoon.” Op de vraag of de leerlingen sinds het appverbod dat 1 juli is ingegaan hun telefoon in hun tas stoppen als ze op de fiets stappen, antwoorden de leerlingen volmondig ‘ja’. De ervaring van Van Bemmel is heel anders. ,,Als ze mij de bevoegdheid zouden geven om geld te innen voor iedere appende fietser die ik zie tijdens het geven van rijlessen, dan kon ik iedereen gratis les geven.” Volgens Van Bemmel werkt het verbod niet, omdat de politie te weinig controleert. ,,De pakkans is veel te laag.”

Dodelijk ongeluk

Om de leerlingen toch bewust te maken van het gevaar van telefoongebruik op de fiets, laat Van Bemmel een filmpje zien. Daarin doet de vader van Tommy-Boy zijn verhaal. Hij verloor zijn zoon in 2015, omdat de 13-jarige jongen al fietsend bezig was met een Spotify-speellijst voor het feestje van zijn zus. ,,Hij zag de auto bestuurd door een moeder met vier kinderen niet aankomen en overleed twaalf uur later in het ziekenhuis.”

Telefoon op de fiets

Jaarlijks overlijden 160 kinderen in het verkeer. Volgens Veilig Verkeer Nederland raken er nog eens dertig keer zoveel kinderen gewond bij een verkeersongeluk. Van deze ongelukken zou 20 procent gerelateerd zijn aan telefoongebruik. Reden voor VVN en KPN om samen de Safe Lock te ontwikkelen: een slim fietsslot dat de mobiele bereikbaarheid uitschakelt op het moment dat het fietsslot ontgrendeld wordt. Gedurende de fietstocht komen er geen telefoontjes of berichtjes binnen. Een andere optie is de app Fietsmodus waarbij jongeren punten kunnen verdienen voor elke kilometer die ze fietsen zonder hun telefoon te gebruiken. Onder de deelnemers worden prijzen verloot.

Leerlingen Louise en Benthe zijn onder de indruk van de verkeersles. ,,Vooral dat verhaal van die vader vond ik heftig”, zegt de 12-jarige Louise. Hoewel de meiden zweren sinds het appverbod nooit hun telefoon te gebruiken op de fiets, heeft de les hen wel aan het denken gezet. Louise: ,,Je moet echt opletten wat je doet.”

In samenwerking met indebuurt Woerden