Volledig scherm
Het Theekoepeltje in Oudewater wordt deze week al ontmanteld en weer opgebouwd. © Marnix Schmidt

Vervallen theekoepel Oudewater opgeknapt

De vervallen theekoepel aan de Papenhoef wordt in oude luister hersteld. De theekoepel dateert uit ongeveer 1880.

Volledig scherm
Leo Bos is verantwoordelijk voor de monumenten in de gemeente Oudewater. © Marnix Schmidt

Rijksmonument
De op een kunstmatige verhoging aan de Hollandse IJssel gelegen theekoepel is op een achthoekige plattegrond opgetrokken in hout en telt één bouwlaag onder een rietgedekt toelopend koepeldak met loden spits. De overstekende kap is voorzien van een omlopende gezaagde rand.
De koepel staat op een gecementeerd bakstenen fundament. De witgeschilderde houten wanden bestaan grotendeels uit openslaande paneeldeuren met glas en luiken. Erboven zijn vaste bovenlichten met roedenverdeling geplaatst.
Aan de noordoostzijde is tegen de koepel onder het overstek een aanbouwtje gezet. Het interieur van de koepel bestaat uit een achthoekige ruimte. In de aarden verhoging bevindt zich een kelder.

Het optrekje was bedoeld voor de elite, die er kon ontspannen en met een kopje thee in de hand vrij zicht had op de Hollandse IJssel. Het opknappen is onderdeel van een woningbouwplan, waarvoor gisteren het startsein is gegeven.

Fundering
De koepel wordt deze week gedemonteerd en naar de werkplaats van aannemingsbedrijf De Kramer in Hogebrug gebracht. In de winter wordt de fundering onderhanden genomen. De koepel keert in het voorjaar van 2017 opgeknapt terug.

Monumenten-ambtenaar Leo Bos is nauw betrokken bij de restauraties van rijksmonumenten in de stad. Zo bevestigde hij eerder in het AD dat de renovatie van de Theekoepel aan de IJsselkade ophanden is. De eigenaar van het stuk grond, waar overigens ook een appartementencomplex zal komen, heeft ermee ingestemd om het huisje dat ongeveer 136 jaar oud is in ere te herstellen ,,Al jaren zien bewoners het huisje verpauperen, dus wij zijn hier heel blij mee'', zegt Bos.

Koepel van Aelst
De koepel werd vroeger de 'koepel van Aelst' genoemd en is gelegen op een door sloten omgeven kunstmatig verhoogd eilandje. Door de verhoging kon men vanuit de koepel over de dijk uitzicht op de rivier hebben. 

Volledig scherm
Tekening van de theekoepel na de renovatie. © Promad

In samenwerking met indebuurt Woerden