Het interieur van De Veensteker.
Volledig scherm
Het interieur van De Veensteker. © Frank de Roo

Vinkeveens restaurant De Veensteker is beter dan zijn broertjes en zusjes, maar alsnog niet het einde

Gouden pollepelHet zal ons benieuwen of dit etablissement De Veensteker zijn beide Vinkeveense familieleden kan overtroeven. De menukaart is in elk geval geen toonbeeld van originaliteit. Degelijk is het veelal wel. En de bediening is vriendelijk.

De Veensteker behoort tot een klein Vinkeveens horeca-imperium waarvan ook De Viersprong en De Haven deel uitmaken. Laatstgenoemde bezochten we deze zomer. We waardeerden dit etablissement met een 6,2. Ons meest recente bezoek aan De Viersprong dateert van twee jaar geleden. De score bedroeg een 6,7. We zijn benieuwd of De Veensteker de beide gezinsleden kan aftroeven.

De bediening is in handen van een vriendelijke jonge vrouw. Zij brengt een amuse in de vorm van een glaasje met daarin een kleine salade caprese. De menukaart van De Veensteker munt niet uit in originaliteit. De lijst voorgerechten bijvoorbeeld telt uitsluitend klassiekers: carpaccio, gamba's, knoflookchampignons, salade caprese, tomatensoep, Hollandse garnalencocktail en een mix van dit alles op de Chefs Plank. Maar wie weet geeft de kok een onverwachte twist aan deze overbekende voorafjes.

Bovendien is er doordeweeks een verrassingsmenu van drie gangen (€20). En er zijn twee voorgerechten buiten de kaart om. Naast de pompoensoep is dat 'zacht gerookte eendenborst op een bedje van winterse salade met paddenstoelen en een sinaasappelsausje' (€10,75). De saus past bij de eend. De portie is ruim, niet in de laatste plaats dankzij de forse hoeveelheid salade. Hetzelfde geldt voor de garnalencocktail, ofwel het 'torentje van Hollandse garnalen, avocadosalade, komkommerlinten en cocktailsaus' (€13,75). Beide voorgerechten zijn bovendien voorzien van een stukje getoast brood. 'Degelijk' is het eerste woord dat bij ons opkomt.

Sappig

Buiten de kaart om is er hertenbiefstuk met een wildsaus, kastanjepuree en stoofpeertjes (€21,50). De bediening informeert attent naar de gewenste garingsgraad en - nog belangrijker - de kok honoreert dat verzoek. Het vlees is sappig en zacht, de saus krachtig van smaak en de meervoudsvorm bij de stoofpeertjes onterecht. De vitamine-injectie in de vorm van de bijgeleverde groenten is beperkt. Apart verschijnt een schaaltje patat.

Dan een gegrilde kalfsentrecote van ongeveer tweehonderd gram met een aardappelgarnituur, seizoensgroenten en een sjalotsaus (€21,25). De vrij forse lendenbiefstuk is mals, medium-rare gegaard en heeft een heerlijke grilsmaak. Ook prima zijn het aardappeltaartje en de saus. De hoeveelheid haricots verts, wortel en courgette is heel bescheiden.

Het meest originele nagerecht is bokkenpootjes parfait, ofwel ijs gemaakt van het gelijknamige koekje (€6,75). Het portie ijs heeft dezelfde vorm als het koekje en is aan de uiteinden gedoopt in chocolade om de overeenkomst te vervolmaken. Bovenop rust de naamgever zelf met een paar blaadjes munt. Op de bijgaande dot slagroom liggen verse schijfjes en partjes appel, mandarijn en sterfruit, een druif en een rolletje witte chocolade. De crème brûlée met pistache-ijs (€7,75) is gezegend met dezelfde toef slagroom en toebehoren. Dit toetje brengt geen verrukking. Bij de koffie verschijnt een etagère vol snoepgoed. In een vlaag van discipline laten we dat volledig onaangeroerd.

Binnen het bescheiden Vinkeveense horecaconglomeraat steekt De Veensteker de andere twee restaurants voorbij met een ruime voldoende, ofwel een 6,9. Of deze slotconclusie tot uitbundige vreugde bij de betrokkenen leidt, is de vraag.

Lees hier meer verhalen uit onze wekelijkse rubriek De Gouden Pollepel.

In samenwerking met indebuurt Woerden