Volledig scherm
Vinkevener Cor Mastwijk is verbolgen over het gedrag van hondenbezitters. © foto ricardo smit

Vinkevener is strontziek van hondenpoep op Bellopad

'Honden aan de lijn. Hondenpoep verplicht opruimen'. Stickers met deze teksten plakt Cor Mastwijk uit Vinkeveen op prullenbakken rond het Bellopad. Hij ergert zich enorm aan de hondenpoep en de hoeveelheid vliegen. ,,Een handhaver zou nog beter zijn. Iemand in een uniform schrikt de hondenbaasjes meer af dan stickers."

Het is de Vinkevener al jaren een doorn in het oog; hondenbaasjes die de regels aan hun laars lappen en de ontlasting van hun viervoeters niet opruimen. ,,Het is al honderd keer gebeurd dat ik op het Bellopad, net achter mijn tuin, in een hondendrol gestapt ben. Kijk, zie je, hier ligt ook alweer een flinke."

Cor Mastwijk wijst op een vers exemplaar, vermoedelijk van een flinke hond. Het pad achter zijn huis is overigens niet vernoemd naar een hond, maar naar een locomotief die reed op de lijn van Nieuwersluis naar Uithoorn, via Vinkeveen, Wilnis en Mijdrecht. Het pad ligt op de voormalige spoorlijn.

Verwensingen

Quote

Iemand in een uniform schrikt de hondenbaas­jes meer af dan stickers

Cor Mastwijk

,,Eigenaren van honden letten niet eens op hun beesten", vervolgt de verbolgen Vinkevener. ,,Ze hebben ze niet aan de lijn en zijn zelf in hun telefoon verzonken. Als ik hen erop aanspreek, krijg ik allerlei verwensingen naar mijn hoofd. Van 'zoek een leven' tot de meest verschrikkelijke ziektes.''

Mastwijk uitte zijn ergernis bij de gemeente, die op haar beurt zorgde voor extra prullenbakken en depots met gratis afvalzakjes langs zowel het Bellopad als de Ringdijk. ,,Dat helpt helaas allemaal nog onvoldoende", constateert Mastwijk. ,,Daarom hebben we stickers laten maken, waarmee we de eigenaren van honden op de regels willen wijzen."

Niet lang na het plakken van de stickers waren de eerste overigens alweer door onbekenden verwijderd. Toch laat de Vinkevener zich niet uit het veld slaan. ,,Nu hebben we onverwijderbare stickers geplakt", lacht hij. ,,Die blijven in elk geval zitten."

Handhaving

Toch ziet Mastwijk nog weinig positief effect van deze actie tegen de hondenpoep. ,,Wat het best zou helpen, is handhaving", stelt hij. ,,Gewoon iemand in een uniform die hier een paar keer per week op het pad loopt. Alleen al het zien van zo'n uniform zorgt voor een gedragsverandering. Opeens gaan mensen zich aan de regels houden. Volgens mij hoeft dat niet eens zoveel te kosten."

Gemeente De Ronde Venen gaat die wens overigens niet inwilligen. ,,Wij zetten in op communicatie naar inwoners", zegt voorlichter Robbert Wortel. ,,Naar aanleiding van gesprekken met inwoners hebben we extra vuilnisbakken geplaatst met plekken waar hondeneigenaren zakjes kunnen pakken. Daarnaast heeft elke eigenaar een informatiefolder gekregen, met daarin hun rechten en hun plichten. Wij gaan ervan uit dat inwoners ook elkaar op de regels zullen aanspreken. Daarbij zie je geen gedragsverandering van vandaag op morgen. Dat is een zaak van de lange adem. Aan handhaving op dat gebied geven wij geen prioriteit. Bovendien lijkt het ons ook heel lastig om overtredingen te constateren..."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden