Volledig scherm
Een van de motoren uit de Vickers Wellington die op 5 mei 1943 neerstortte nabij de kruising Mijdrechtse Dwarsweg en de Ingenieur Enschedeweg in Wilnis, krijgt daar een plek als monument.

Vliegtuigmotor neergestorte Vickers Wellington als monument

Een van de motoren uit de Vickers Wellington die op 5 mei 1943 neerstortte nabij de kruising Mijdrechtse Dwarsweg en de Ingenieur Enschedeweg in Wilnis, krijgt daar een plek als monument. ,,De vliegtuigmotor is in 2002 geborgen en heeft sindsdien altijd in het depot gestaan van het voormalige Museum De Ronde Venen'', licht Rob Blans toe. 

Hij is voorzitter van historische vereniging De Proosdijlanden en mede-initiator van de plaatsing van de motor als monument. ,,Het is zonde als zo'n mooi item in de opslag blijft staan'', vervolgt de voorzitter. ,,Nu, met 75 jaar bevrijding in het vooruitzicht, is dat een mooi moment om deze motor ook aan het publiek te laten zien. Dan gaat de geschiedenis nog meer leven. Op deze manier kunnen we blijven denken aan hen die het leven hebben gegeven voor onze vrijheid.''

Schade

De voormalige motor is nog goed als motor herkenbaar. ,,Hij komt natuurlijk wel uit een neergestort vliegtuig'', vervolgt de Mijdrechtenaar. ,,Dus je ziet wel dat hij hier en daar wat schade heeft opgelopen.'' De motor wordt geplaatst op een betonnen plaat nabij de herdenkingszuil waarop meer informatie over de neergestorte Vickers Wellington wordt verschaft. Verankert wordt hij niet. ,,Zo'n vliegtuigmotor is zo zwaar, dat neem je echt niet zomaar mee'', stelt Blans. 

,,Bovendien is zo'n motor voor de handel niets meer waard. Het heeft uitsluitend een historische waarde als museumstuk. En juist om die waarde willen we het graag met het publiek delen.'' De onthulling van de motor vindt plaats op donderdag 26 september om 15.00 uur nabij de carpoolplaats in Wilnis. Burgemeester Maarten Divendal verricht de openingshandeling.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden