Vooral kerken bestellen massaal regenboogvlag

VIDEOBij de Dokkumer Vlaggen Centrale zijn de allergrootste regenboogvlaggen uit het assortiment niet meer aan te slepen. Vooral kerken bellen naar het hoge noorden om de grootste vlag die beschikbaar is, van twee bij drie meter, te bestellen. Bij Bol.com steeg de verkoop van de regenboogvlag deze week met 1122% in vergelijking met vorige week. 

De Dokkumer Vlaggen Centrale laat de allergrootste regenboogvlag nu in allerijl bijmaken, zo vertelt Annemieke Nienhuis van het vlaggenbedrijf uit Friesland. ,,We verwachten dat de grote vlaggen later deze week weer leverbaar zijn. De productie is nu in volle gang”, laat ze weten.

Door heel Nederland hangen kerken, gemeentes en particulieren regenboogvlaggen op om hun steun uit te spreken voor de LHBTQI+-gemeenschap in Nederland. Dit als reactie op de Nashville-verklaring, waarin orthodox protestantse predikanten zich uitspreken tegen homoseksualiteit en transgenders.

De regenboogvlag is zelf ook in diverse varianten te verkrijgen. De meest gebruikte regenboogvlag bestaat uit zes banen: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Ook zijn er regenboogvlaggen van zeven banen met een extra lichtblauwe kleur. Acht kan ook: dan is de roze kleur toegevoegd. Bij de Dokkumer Vlaggen Centrale is overigens meer keuze dan alleen de regenboogvlag: ook de A-seksueelvlag, de bi-pridevlag, de intersekse-vlag of de pan-seksueelvlag is hier te bestellen. 

Bij Bol.com is de omzet als een raket gestegen. Deze week verkocht het bedrijf honderden regenboogvlaggen. Hoeveel precies wil woordvoerder Tamara Vlootman niet zeggen. 

In Woerden hangt ook vandaag de Regenboogvlag fier in top bij het gemeentehuis. Daar bestaat de vlag nog uit zeven banen. Deze zogenaamde ‘vredesvlag’ is ook een regenboogvlag maar heeft een extra lichtblauwe baan. Binnenkort wordt de Woerdense vlag vervangen voor een standaardexemplaar van zes banen. 

Volledig scherm
De regenboogvlag wappert op het stadhuis van Rotterdam. © Robin Utrecht

Ook bij het Zwolse gemeentehuis wappert een regenboogvlag:

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden