Volledig scherm
© anp

Voormalig medewerker MBO Raad verdacht van grootschalige oplichting

UpdateEen 38-jarige voormalige werknemer van de MBO Raad in Woerden, blijft vastzitten. Dat heeft de Utrechtse rechter vandaag besloten.

Quote

Als ik een dak boven mijn hoofd heb en te eten, is dat genoeg

Sabina de la F.

Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte en oplichting. Sabina de la F. zou zich door middel van valse crediteurfacturen een slordige 240.000 euro hebben toegeëigend. De oplichting vond plaats in november 2017 en afgelopen januari. De la F. had een ‘financiële functie’ binnen het bedrijf en zou bij de oplichting zijn geholpen door de vader van haar jongste kind. Volgens het OM heeft De la F. op tenminste 24 facturen haar eigen bankrekeningnummer of het nummer van haar partner ingevuld. Mogelijk wordt ook hij als verdachte aangemerkt in de zaak. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond.

De la F. zit ondertussen al bijna vijf maanden vast. In 2015 en 2017 is ze ook al veroordeeld voor soortgelijke delicten. Ze heeft toen een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen.

Vrijheid

,,Het is voor haar de eerste keer in detentie en dat valt mijn cliënt erg zwaar”, zei raadsman Chris Pittau tijdens de pro forma zitting. Hij vroeg de rechter of De la F. de behandeling van de rechtszaak in vrijheid mocht afwachten. ,,Er is sprake van ernstige gezondheidsklachten. Zij krijgt nu niet de zorg die ze verdient. En thuis wachten twee kinderen, waarvan één nog heel jong is, op de zorg van hun moeder.”

Zelf liet de verdachte weten dat zij ‘nooit meer wil werken in de financiële wereld’. ,,Ik wil me laten omscholen”, zegt De la F. tegen de rechter. ,,Ik word geholpen bij mijn schulden. Als ik een dak boven mijn hoofd heb en te eten, is dat genoeg.”

Het OM trok deze uitspraak van De la F. in twijfel. ,,Tijdens de huiszoeking hebben wij allerlei luxegoederen aangetroffen”, zei officier van justitie Gabrielle Hoppenbrouwers. ,,Daarnaast geeft verdachte bij de psycholoog aan dat ze naïef is geweest ten opzichte van haar partner. Wij denken eerder dat het andersom is: juist de partners van mevrouw tuimelen er elke keer in.” Ook de reclassering verwacht kans op herhaling.

Mede hierdoor besloot de rechter dat De la F. het vervolg van de rechtszaak in detentie moet afwachten. Op 16 januari 2019 volgt een regiezitting. De MBO Raad wil niet reageren op de rechtszaak. ,,Wij hebben geen commentaar”, laat een woordvoerder weten. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden