Volledig scherm
Overhandiging 2900 steunbetuigingen in raadscommissie De Ronde Venen, vorige week © Stichting Abcoude Sport (SAS) en Stichting Zwembad Abcoude (SZA)

Voorstanders nieuw zwembad Abcoude geven niet op

De voorstanders van een nieuw zwembad in Abcoude geven nog niet op. ,,Iedere euro die de gemeente bijdraagt in de exploitatie, levert een maatschappelijke baat op van 2,50 euro’’, zegt Esther Grondijs van de Stichting Abcoude Sport (SAS).

Er lag een plan voor een combinatie van zwembad en twee gymzalen. Om financiële redenen hebben b en w van De Ronde Venen het onderdeel zwembad naar de prullenbak verwezen. Voor dat onderdeel is een investering van zeven miljoen euro nodig en de aflossing over een termijn van 40 jaar, vinden ze te risicovol.

Daar zijn de inwoners van Abcoude niet blij mee. Het oude zwembad is eind vorig jaar gesloten en ze hoopten zicht te hebben op een vervangend bad. Nu b en w dat niet zien zitten, hebben ze hun hoop gevestigd op de gemeenteraad, die eind deze maand nog anders kan beslissen.

Gezondheidswinst

Quote

Zo scheelt een zwembad in Abcoude reiskosten en reistijd voor zwemlessen en recreatie

Esther Grondijs

Woordvoerster Esther Grondijs wijst op een onderzoek dat in opdracht van de Stichting Abcoude Sport (SAS) en Stichting Zwembad Abcoude (SZA) is uitgevoerd. ,,Daarin is gekeken naar maatschappelijke baten. Zo scheelt een zwembad in Abcoude reiskosten en reistijd voor zwemlessen en recreatie. In euro’s uitgedrukt komt dit uit op 188.000 euro voordeel per jaar. De berekenbare gezondheidswinst van wél een zwembad ligt tussen 30.000 en 60.000 euro per jaar. Ook is er ‘winst’ voor ouderen die zwemmen en sociale activiteiten combineren.

,,Een belangrijke - maar niet in geld uit te drukken - maatschappelijke baat is ook dat bij een gebouw zonder zwembad er minder wordt gezwommen, waardoor de zwemvaardigheid van kinderen na het halen van hun zwemdiploma afneemt.’’

In samenwerking met indebuurt Woerden