Vrijwilligers Touwmuseum in het zonnetje gezet op YouTube

Jaap de Wit en Marinus Bonte, vrijwilligers van het Touwmuseum in Oudewater, zijn in het zonnetje gezet in een filmpje van de Museumvereniging op YouTube. De twee zijn ‘in touw’ te zien zijn hun werk in het Oudewaterse museum.

Aanleiding is de Nationale Vrijwilligersdag gisteren. Voor de Museumvereniging is het reden odes te brengen aan vrijwilligers. De Musuemvereniging noemt speciaal de provincie Utrecht, omdat hier relatief veel vrijwilligers actief zijn in museum.

In de provincie Utrecht zijn in totaal 2.979 mensen werkzaam van wie 75 procent als vrijwilliger. Landelijk gezien is dat 68 procent. Nieuwe en jonge vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor musea, om ook op de lange termijn hoge kwaliteit en aansprekende tentoonstellingen te kunnen blijven bieden, aldus de Museumvereniging. ,,Bijna alle Nederlandse musea, groot en klein, werken namelijk met vrijwilligers. Zelfs 15 procent van de musea draait volledig op hun tomeloze energie en toewijding.’’

Ode

Met een ‘Ode aan al onze museumvrijwilligers’ bedankt de Museumvereniging in totaal 27.000 museumvrijwilligers. De ode bestaat uit in totaal 44 miniportretten met persoonlijke verhalen en motivaties. ,,Vrijwilligers zijn onmisbaar en daarom van onschatbare waarde voor de museumsector. De 27.000 museumvrijwilligers verrijken naast de musea ook zichzelf met hun werk’’, zegt Mirjam Moll, waarnemend directeur Museumvereniging.

Volledig scherm
Vrijwilliger Jaap de Wit © Museumvereniging

In samenwerking met indebuurt Woerden