Volledig scherm
PREMIUM
Brandweervrouw Saskia Pouw geeft vuurwerkles aan groep 8 van basisschool Kids College in Wilnis. © Marlies Wessels

Vuurwerkles op Kids College: ‘Mijn opa houdt rotjes altijd in zijn hand’

Kun je je schoenen aantrekken zonder je duimen te gebruiken? En kun je je horloge nog omdoen met slechts één hand? Die vragen kregen leerlingen uit groep 8 van het Kids College in Wilnis van brandweervrouw Saskia Pouw. Zij gaf de leerlingen een voorlichting over vuurwerk, de gevaren en het veilig afsteken.

Quote

Hij kon niet zien dat er een vrouw langs liep, met een kinderwa­gen. Het rotje ontplofte naast de baby

Saskia Pouw

In de vuurwerkles besteedt de brandweervrouw aandacht aan de tradities van het vuurwerk, de regels, de verschillen tussen legaal en illegaal vuurwerk en de gevaren ervan. ,,Je hebt vuurwerk in drie categorieën”, zegt zij. ,,Tot de eerste categorie behoren de sterretjes. Die mag je afsteken vanaf 12 jaar. Veel mensen noemen sterretjes ‘koud vuur’, maar dat is een vergissing. Vuur is nooit koud. Er zijn genoeg voorbeelden van kindjes die brandwonden hebben opgelopen omdat hun ouders het zo leuk vonden als zij sterretjes afstaken...”

De kinderen kijken verschrikt. Ook zij kennen de verhalen waarbij het misging met het afsteken van vuurwerk. Sommige zelfs van heel dichtbij. ,,Mijn broer heeft een keer een vuurpijl afgestoken en toen schoot het in zijn vest”, vertelt een leerling. ,,En mijn opa houdt rotjes altijd in zijn hand”, vult een ander aan. ,,Zijn handen zijn ook helemaal bruin. Hij heeft ook altijd illegaal vuurwerk in zijn huis. En een keer zat hij in de gevangenis met oud en nieuw...”

In samenwerking met indebuurt Woerden