Volledig scherm
Spelers van Linschoten balen na het verlies tegen Blauw-Zwart. © Orange Pictures

VV Linschoten baalt van besluit KNVB en wacht weer af

Linschoten heeft een week van uitersten beleefd. Vorige week dacht het te zijn gedegradeerd naar de vierde klasse. Enkele dagen later hoorde Linschoten van de KNVB dat het een herkansing zou krijgen tegen Oegstgeest. Vrijdagavond werd dat duel uitgesteld.

Vorige week zaterdag, een uur of vijf. Linschoten heeft zojuist met 1-1 gelijkgespeeld tegen Blauw-Zwart. Voor de thuisploeg uit Wassenaar is de puntendeling genoeg om de poule van drie, waar ook Kamerik deel aan nam, te winnen. Terwijl de spelers van vierdeklasser Blauw-Zwart de champagne ontkurken en hossend over het veld springen, druipen die van Linschoten af. Cor Stoof is er stil van. De trainer van VV Linschoten heeft tranen in zijn ogen. De scheidend oefenmeester wilde zijn ploeg koste wat het kost achterlaten als derdeklasser, maar zag zijn missie mislukken.

Kans

Twee dagen later kreeg de club een bericht van de KNVB. Omdat Haaglandia zich aan het begin van het seizoen vanwege financiële problemen terugtrok uit de hoofdklasse heeft de KNVB besloten meer ploegen te laten promoveren. Ook in de derde klasse in West II komt er zo een extra plek vrij. De KNVB keek naar de eindstanden van de diverse nacompetitiepoules en concludeerden dat Linschoten en Oegstgeest daarin het best hadden gepresteerd. Zij verdienen dus, vindt de KNVB, een extra kans op om de lege plek in de derde klasse op te vullen. Het duel zou afgelopen zaterdag al gespeeld worden op het terrein van hoofdklasser Alphense Boys.

Quote

Wij verwachten dat de KNVB het bezwaar van die clubs niet inwilligt en ons gelijk geeft

Cor Stoof, trainer van VV Linschoten

Vrijdagavond zes uur kreeg Linschoten weer een bericht van de KNVB: de wedstrijd tegen Oegstgeest is uitgesteld. De KNVB willigt daarmee de eis in van de Haagse voetbaladvocaat Richard van der Zwan, die de clubs Loosduinen, Rockanje, RAS, Floreant en OSV Oud-Beijerland vertegenwoordigt. Deze clubs streden eerder ook voor een ticket in de derde klasse en vinden het onterecht dat de KNVB Linschoten en Oegstgeest aanwijst voor een herkansingswedstrijd.

Bij Linschoten is men verbijsterd. Toen Stoof vrijdagavond het nieuws hoorde, dacht hij dat het niet waar was. ,,Dit slaat echt nergens op", vindt Stoof, komend seizoen trainer van vierdeklasser Sportief. ,,Vorige week kregen we een geweldige domper. Maandag werden we enorm verrast, waarna we de draad oppakten. En dan dit."

Wat hem betreft had de KNVB de wedstrijd gewoon kunnen laten doorgaan. ,,Dan was de wedstrijd in elk geval gespeeld en hadden we mogelijk later gehoord wat de uitslag waard was. Wij gaan nu een verzoek indienen bij de KNVB, waarin staat dat wij willen dat de bond zowel Linschoten als Oegstgeest een ticket voor de derde klasse geeft. Linschoten ligt op de grens van district West I, misschien kunnen we in die competitie worden ingedeeld."

Conclusie

Volgens Linschoten is het terecht dat de KNVB Oegstgeest en Linschoten aanwees voor nog een wedstrijd. ,,Wij hebben ook de ranglijsten opgemaakt en komen tot de conclusie dat de KNVB gelijk heeft. Linschoten en Oegstgeest zijn de twee ploegen die het beste resultaat hebben behaald in de nacompetitie", zegt Richard Kraakman, leider van Linschoten en één van de opstellers van het bezwaar van de club.

,,Het is schandalig dat de KNVB tot dit besluit is gekomen. We hebben, net als Oegstgeest, tijd en geld in deze wedstrijd gestopt. Eerder zaten we al een aantal weken in onzekerheid na het beslissingsduel dat Van Nispen en Blauw-Zwart in de vierde klasse nog moesten spelen en nu dit weer. Als we nog later moeten spelen, wordt het lastig om alle spelers te kunnen inzetten."

De bal ligt nu bij de KNVB, die naar verwachting vandaag met een officiële verklaring komt. Stoof: ,,Wij verwachten dat de KNVB het bezwaar van die clubs niet inwilligt en ons gelijk geeft. Dan bestaat de kans dat die clubs nog in beroep gaan. Het kan best eens lang gaan duren voordat er duidelijkheid is. Al met al is het een heel vervelende situatie. Ook voor onze spelers, van wie er een aantal straks op vakantie is. Langzaamaan zijn zij het ook zat. Misschien nemen wij uiteindelijk ook een advocaat in de arm."

Voorlopig zal de selectie van Linschoten in training blijven, in afwachting van het vervolg en in de hoop op een startbewijs voor de derde klasse van het aankomende seizoen.

In samenwerking met indebuurt Woerden