Volledig scherm
Jeanet Blake bij de verankerde gewichten. Bezoekers kunnen ze niet meer zomaar optillen. © Pim Mul

Waarom de Heksenwaag de gewichten aan de ketting legt

Bezoekers van de Heksenwaag in Oudewater kunnen niet zomaar meer zelf de gewichten voor de weegschaal ter hand nemen. De tien gewichten zijn daarvoor met een lange stang aan elkaar verbonden en aan de vloer verankerd. De maatregel hoort bij de nieuwe inrichting van de achterwand in het museum.

De verankering van de zwaarste gewichten was volgens museumdirecteur Jeanette Blake hard nodig. ,,De zwaarste gewichten zijn wel vijftig kilo. Bezoekers, vooral mannen, waren wel eens nieuwsgierig en probeerden een gewicht op te tillen. Dat lukte wel, maar vervolgens lieten ze de gewichten van tientallen centimeters hoogte uit hun handen vallen, zo op de tegels."

Dat is niet alleen slecht voor de oude gewichten, ook voor de natuurstenen vloertegels uit de veertiende eeuw eronder. ,,Op deze manier krijgen de gewichten toch aandacht en blijven de tegels intact." De gewichten waarmee toeristen op de weegschaal worden gewogen, staan nog wel los.

Hekserij

Naast deze maatregel zijn er twee andere aanpassingen in de achterwand. Zo hangt er een gewicht van 1 pond, uit de tijd dat nog het Trojaanse stelsel werd gebruikt, dat we nu nog kennen van de Britse pound, foot en inch. Dat werd gebruikt bij het wegen van de mensen die werden verdacht van hekserij.

In een display zijn kogels en stenen te zien die in 1575 op de stad werden afgevuurd door de Spanjaarden die de stad verwoestten. De kogels werden afgevuurd door kanonnen, waarvan er twee rechtop voor de Heksenwaag staan.

In samenwerking met indebuurt Woerden