Volledig scherm
Als het gemaal De Aanvoerder bij Utrecht aangezet wordt, stroomt er bijna zeven kuub water per seconde naar het Groene Hart. De capaciteit moet omhoog, aldus het waterschap. © Marnix Schmidt

Waarom er straks meer water in de Oude Rijn staat

Er kan straks meer water door de rivieren en watergangen stromen dan nu het geval is. Dat voornemen heeft het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Het schap gaat het komend jaar flink baggeren en kades verstevigen om het extra water aan te kunnen. 

Dat is nodig als in een droge periode, zoals vorig jaar, er extra vers water naar het Groene Hart moet stromen. Vorig jaar werd de stroomrichting van onder meer de Leidsche Rijn omgedraaid. Dat was hooguit twee keer eerder gebeurd. De ‘kraan’ bij het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht werd opengedraaid en er stroomde bijna 7 kuub per seconde naar het Groene Hart, oftewel 7.000 liter per seconde. Zo werd het westen van het land, dankzij het aanzetten van gemaal De aanvoerder, voorzien van vers zoet water. De verwachting is dat de ‘kraan’ vaker aangezet wordt. 

Gemaal

Doel van de maatregelen van het schap is echter dat bij lange droge periode de wateraanvoer vergroot kan worden van 7 kuub per seconde naar 15 kuub. Gemaal De Aanvoerder is inmiddels helemaal klaar en kan 15 kuub per seconde halen. Daarvoor moeten de watergangen dus wel op diepte zijn. Het waterschap wil voorkomen dat daardoor de kades overstromen zoals in 2003  gebeurd is in Harmelen.

In het gebied van De Stichtse Rijnlanden zijn op verschillende plekken maatregelen nodig, aldus het waterschap. In sommige trajecten zorgen vernauwingen in de vorm van bruggen en sluizen voor verminderde doorvoer. Op deze plekken moet het water goed z'n weg kunnen vinden. Ook het geplande baggeren van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel zorgt voor een betere waterdoorvoer.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden