Volledig scherm
© Marlies Wessels

Waarom Henk Jan het onmisbare maatje van Maarten van der Weijden is tijdens Elfstedentocht

Net als vorig jaar is tijdens de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden een belangrijke rol weggelegd voor Vinkevener Henk Jan Kok. Met zijn elektrische sloep creëert hij een hekgolf waarmee Van der Weijden in het gunstigste geval een tijdwinst van twee minuten per kilometer kan boeken.

Daarnaast biedt de sloep plaats aan het medisch team en zorgt de boot voor speciale verlichting die daglicht simuleert tijdens het zwemmen in de nacht.

Van der Weijden brak vorig jaar zijn poging om de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen na 163 kilometer af. ,,Dit jaar lukt het hem wel’’, zegt Kok overtuigd. ,,Vorig jaar moest hij op een bepaald tijdstip in Leeuwarden finishen. Dat doel is losgelaten. Hij neemt nu meer rust om goed te eten en te slapen. De finish halen; dat is het doel. En daarmee natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. Hoelang we er over doen is minder belangrijk.’’

De donkere nachten bleken vorig jaar het zwaarst. Daar zijn nu maatregelen voor getroffen. ,,Dat de tocht dit weekend plaatsvindt, is niet zomaar’’, legt Kok uit. ,,Het is nu midzomer; de kortste nachten. Het is nu heel lang licht.’’’ Voor de momenten dat het wel donker is, heeft Henk Jan zijn sloep laten voorzien van speciale lampen, helemaal afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

,,Met een combinatie van rood, blauw en wit licht kunnen we het zwemwater om Maarten heen verlichten. Dat licht benadert daglicht. Zo zal hij minder last hebben van de nachten.’’ De tocht gaat vrijdag 21 juni om 17.30 uur van start.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden