Volledig scherm
© Getty Images

Waarom het vuur niet meer brandde bij Jiske Griffioen

Jiske Griffioen uit Woerden maakte gisterochtend het nieuws wereldkundig dat zij een punt heeft gezet achter haar loopbaan. De voormalig nummer 1 rolstoeltennisster van de wereld vindt het tijd voor een nieuw hoofdstuk in haar leven.

Het was al enige tijd angstvallig stil rondom Jiske Griffioen. Haar naam kwam niet meer voorbij op de schema's van toernooien, ze meldde zich af voor de US Open en op social media verschenen geen tennisgerelateerde foto's meer. Maar iedereen rondom de rolstoeltennisster uit Woerden hield de kaken stijf op elkaar.

Gisterochtend, iets na negenen , kwam Griffioen met het verlossende woord. Via Twitter meldde ze: 'zelfs geweldige verhalen komen tot een eind. Ik kijk terug op fantastische jaren op de baan'. Wat volgde was een stortvloed aan reacties. ,,De hele dag is mijn telefoon ontploft: belletjes, apps en e-mails. Er zaten veel mooie en ook emotionele reacties tussen; dat ik een inspiratiebron ben geweest en mensen op én naast de baan van mij hebben genoten", aldus Griffioen, die in haar loopbaan vier grandslams won, twee jaar de nummer 1 van de wereld was en vorig jaar twee gouden plakken won op de Paralympische Spelen in Rio.

Stageplaats

De 32-jarige Griffioen speelde halverwege juli op Wimbledon haar laatste partij. ,,Sinds Wimbledon heb ik niet meer op de tennisbaan gestaan. Toen wist ik het nog niet helemaal zeker, maar er kwamen twee heel mooie dingen op mijn pad; TeamNL@work en een stageplaats bij Helden Magazine", aldus Griffioen. ,,Ik merkte dat als ik over mijn tenniscarrière praatte en mijn doelen vertelde, dat ik mezelf niet meer geloofde. Ik had er geen gevoel meer bij. En dat als ik praatte over na mijn carrière er wél een vuurtje brandde."

Gek

Ze was er al een tijdje uit, maar ze wilde de tijd nemen om de mensen om haar heen in te lichten over haar besluit. ,,Ik ben veel bij mijn ouders geweest, die met hun boot op het IJsselmeer lagen. Dan heb je er gesprekken over en dan valt alles op zijn plek. En toch was het heel gek om de eerste keer te vertellen dat ik was gestopt."

Het is tijd voor nieuwe uitdagingen, naast de baan. ,,Ik probeer nog wel te fitnessen en regelmatig in het zwembad te liggen, want ik heb nu al niet meer dat sportlijf dat ik zo goed kende", aldus de Woerdense, die vijf dagen per week op kantoor zit.

Schrijven

,,Ik zou het leuk vinden om iets in de mediawereld te gaan doen. Schrijven lijkt me wel leuk, al heb ik alleen ooit een column geschreven. Ik ben het niet gewend om de hele dag achter een computer te zitten. Toen ik de eerste dagen thuis kwam, wilde ik meteen dingen doen, zoals de vaat en de was", aldus Griffioen. ,,Ik had het mijn loopbaan liever anders afgesloten, maar ik moest eerlijk zijn. Het vuurtje brandde niet meer."

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Woerden