Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Waarom mag de boer in het Groene Hart wel sproeien, maar boeren elders in het land niet?

Vraag bij het nieuwsBoeren in het Groene Hart mogen hun land gewoon besproeien. De waterschappen stellen geen verbod in, zoals elders in het land. Waarom?

,,Er is hier in het westen van het land nog lang geen sprake van een beregeningsverbod voor de landbouw. Dat is zelfs de afgelopen droge zomer niet gebeurd'', zegt Kirsten Lakerveld van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij reageert op 'collega-waterschappen' in het zuiden en oosten van het land die afgelopen dagen dus wel een verbod op sproeien hebben ingesteld.

Waarom is het in het oosten en zuiden van het land droger dan in het westen?
Ons land kent grote verschillen als het gaat om de beschikbaarheid van water. Het grond- en oppervlaktewatersysteem heeft zich met name op de hogere zandgronden, in het zuiden en oosten, na de lange periode van droogte van afgelopen zomer niet genoeg kunnen herstellen. Door het oplopend neerslagtekort neemt het water in sloten en watergangen af en daalt het waterpeil. ,,Door nu een onttrekkingsverbod in te stellen, kan het waterschap meer water vasthouden om zo de grondwaterstanden weer aan te vullen. Elke druppel telt'', zegt een woordvoerder van Waterschap Vallei en Veluwe.

Waarom maken de waterschappen zich elders zo druk om die lage grondwaterstanden? Is dat erg?
Het waterschap wil verslechtering van de waterkwaliteit en onherstelbare schade aan de natuur voorkomen.

Bij de vier schappen in het Groene Hart speelt het probleem veel minder. Waarom?
Lakerveld: ,,Het Groene Hart kent een constante watertoevoer via de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal.'' Bij extreme droogte krijgt het Groene Hart door het omdraaien van de stroomrichting vers zoet water uit het kanaal en de rivier. Hiervoor wordt het speciaal daarvoor gebouwde gemaal De Aanvoerder bij Utrecht aangezet.

In samenwerking met indebuurt Woerden