Volledig scherm
© Ginopress

Waarom vliegt een fietsaccu in brand?

vraag bij het nieuwsDeze week vloog een accu van een elektrische fiets in brand in Woerden, terwijl hij aan de oplader hing. Hoe kan dat en is dat te voorkomen?

Hoe vaak moet de brandweer hiervoor uitrukken?

,,Wij hebben geen exacte cijfers, maar merken wel dat het steeds vaker voorkomt", zegt Diana Bouwman, specialist brandveilig leven van de Veiligheidsregio Utrecht. ,,Er komen steeds meer apparaten met een accu. Naast de e-bike zitten ze ook in mobiele telefoons, tablets en laptops. Het is dus ook logisch dat er vaker branden door een accu voorkomen."

Hoe kan het dat zo'n accu in brand vliegt?

,,Dat kan om diverse redenen zijn. Als de accu zijn warmte niet kwijt kan, kan die oververhit raken. Vaak gebeurt dat bij niet-originele laders, het te lang laden van een batterij of bij beschadigingen. Na een val kan er inwendig een kabelbreuk zijn die kortsluiting veroorzaakt als de accu wordt opgeladen of kan er een probleem ontstaan met de vloeistof die erin zit."

Hoe moet je zo'n brand blussen?

,,Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid en bel 112. Bij een kleine batterij kun je er een blusdeken op leggen. Bij een grotere batterij heb je al snel speciale blusmiddelen nodig, zoals een poederblusser. Water en elektra gaan niet goed samen. Als de accu in brand vliegt, krijg je een flinke rookontwikkeling en giftig gas dat vrijkomt."

Hoe kun je zo'n brand voorkomen?

,,Koop alleen accu's en opladers van gerenommeerde fabrikanten. Bij veel goedkope spullen loop je extra risico. Zorg dat je zicht hebt op de oplader en op de accu en dat hij kan afkoelen. Ik ga regelmatig kijken als ik mijn elektrische fiets oplaad. Laat de deur van je schuur open tijdens het laden, zodat de warmte weg kan en leg de accu dan niet op tuinkussens, maar op iets dat niet brandt. 's Zomers is het niet handig de accu in de volle zon op te laden. Zodra de accu is opgeladen moet de stekker eruit. Vol is vol. In de gebruikershandleiding staat vaak dat je hem maar een beperkt aantal uren mag opladen, of tot er een groen lampje gaat branden."

's Nachts opladen is dus niet handig?

,,Het is beter als je erbij bent. Wie toch 's nachts zijn accu wil opladen, kan het beste een rookmelder ophangen op de plek waar je de accu oplaadt. Vaak is dat in de schuur en daar hangen meestal geen rookmelders. Een rookmelder voorkomt de brand niet, maar detecteert hem wel snel zodat je erger kunt voorkomen.

App voor meer info naar de brandweer: 06-12958599.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief

  1. Dealer uit Bodegraven verstuurde drugs in frituurpannen de hele wereld over: ‘Een handelaar 2.0’
    strafeis 6 jaar

    Dealer uit Bodegraven verstuurde drugs in frituurpan­nen de hele wereld over: ‘Een handelaar 2.0’

    Een ‘drugsdealer 2.0’. Zo bestempelde de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag in de rechtbank Rotterdam een 23-jarige verdachte uit Bodegraven tegen wie zij 6 jaar gevangenisstraf eiste met aftrek van het voorarrest. ,,Hij bood niet alleen het grootste deel van onderschepte met drugs gevulde postpakketten aan bij inleverpunten van een post- en pakketbedrijf, hij handelde ook als importeur 611 bestellingen van verdovende middelen af via het darkweb.”

In samenwerking met indebuurt Woerden