Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een jeugdhulpverlener in gesprek met een meisje in een jeugdhulpverleningscentrum. © anp

Wachtlijsten psycholoog lopen op door inkoop gemeenten

Kinderen die psychologische hulp nodig hebben, dreigen de dupe te worden van bezuinigingen. De gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater snijden flink in het budget voor jeugdzorg waardoor wachtlijsten of zelfs patiëntenstops dreigen.

Quote

Niet alleen de kinderen, maar ook hun omgeving zijn nu de dupe

Michiel Bosman

Hoewel er meer kinderen worden doorverwezen naar ambulante ggz-instellingen, kopen veel gemeenten minder zorg in. ,,Dit jaar kregen we van Woerden budget om 278 kinderen te helpen, maar voor 2017 is dat nog maar voor 132 kinderen", vertelt psychiater Michiel Bosman, directeur van Dokter Bosman met 25 klinieken waaronder Woerden.

Volgens hem zijn de bezuinigingen het gevolg van minder geld vanuit Den Haag. Ook Montfoort en Oudewater kopen minder jeugdzorg in bij Dokter Bosman. Van 33 kinderen naar 18 voor Montfoort en van 37 naar 18 voor Oudewater. Bosman: ,,Voor zover we nu kunnen overzien, heeft De Ronde Venen wel reëel ingekocht."

Quote

Elk kind dat zorg nodig heeft, krijgt die zorg

Wethouder Hans Haring

Wachtlijsten
Gevolg van de bezuinigingen is dat kinderen die vanwege angstklachten, somberheid of gedragsproblemen door hun huisarts worden doorverwezen naar een psycholoog langer moeten wachten op hulp.

Volgens de zogeheten Treek­norm moet een kind na doorverwijzing binnen vier weken terechtkunnen. Voor de kliniek in Woerden is de wachttijd nu al opgelopen tot zes weken. Bosman vreest volgend jaar patiëntjes te moeten weigeren. ,,Dat mag niet, omdat we een zorgplicht hebben."

Noodkreet
Daarom heeft de psychiater een noodkreet gestuurd naar wethouders Hans Haring (Woerden), Ineke Langerak-Oostrom (Montfoort) en Bob Duindam (Oudewater). Hij hoopt dat dit leidt tot extra inkoop. ,,Niet alleen de kinderen, maar ook hun omgeving zijn nu de dupe."

Haring wil eerst met Bosman om tafel om diens zorgen over wachtlijsten en patiëntenstops te bespreken. ,,Ik heb die signalen namelijk nog niet gekregen", aldus Haring. Wel ontving de wethouder vragen over de kwestie van de CU/SGP-fractie. ,,Elk kind dat zorg nodig heeft, krijgt die zorg'', zegt Haring.

Bosman hoopt dat de wethouder deze belofte nakomt. ,,Extra geld uittrekken voor jeugdzorg betaalt zich terug. Kinderen die niet geholpen worden en daardoor bijvoorbeeld hun schoolcarrière vernaggelen, kosten uiteindelijk veel meer."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Woerden