Volledig scherm
© Caroline Zonneveld

Wanneer schakelt de politie Burgernet in?

Vraag bij het nieuwsBij een vermissing of opsporing worden burgers via Burgernet opgeroepen te helpen. Maar wie bepaalt eigenlijk of er een bericht via Burgernet uit gaat?

Deze week was in Woerden commotie rond een bloedig steekincident aan de Chrysantstraat, waarbij na een verkeersruzie de dader de benen nam. De politie stuurde geen Burgernetmelding uit met het signalement van de voortvluchtige dader. Later werd het signalement wel gemeld via een persbericht. De verlate actie wekte verbazing bij de fracties Bakker en Inwonersbelangen in de gemeenteraad van Woerden. Zij willen weten waarom direct na de steekpartij geen melding via Burgernet is uitgegaan.

Wie bepaalt wanneer er een melding uitgaat?
Volgens een woordvoerder van de politie wordt deze afweging gemaakt door de meldkamer, waar alle incidenten binnenkomen. ,,Op de meldkamer zit een medewerker van de politie, brandweer en medische diensten. Die besluiten wanneer Burgernet wordt ingeschakeld.''

Waarom in het bovenstaande Woerdense geval niet direct is besloten Burgernet in te schakelen, wordt nog onderzocht, aldus de woordvoerder.

Een afweging zou kunnen zijn dat bij het incident aan de Chrysantstraat een wapen betrokken is of omdat het signalement van de dader direct na de steekpartij nog niet bekend was.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?
Bij diefstal, inbraak, overvallen, doorrijden na een aanrijding, straatroof, geweldsmisdrijven en vermissingen. De burgers die zich voor Burgernet hebben aangemeld, krijgen een ingesproken bericht of bericht via sms of melding via de app. Wanneer ze iets te melden hebben, kunnen de deelnemers contact opnemen met het gratis Burgernetnummer 0800-0011 of met 112. De Burgernetacties worden verspreid via spraak- en sms-berichten, de Burgernetapp, Twitter en Facebook Messenger.

Hoe succesvol is Burgernet inmiddels?
Volgens de deelnemende partijen - de politie en gemeenten - heeft de hulplijn met landelijke dekking haar nut 'ruimschoots bewezen.' Ruim 1,7 miljoen burgers hebben zich aangemeld als extra ogen en oren van de politie. De speciale app is al 650.000 keer gedownload. Dat heeft geleid tot circa 20 procent succesvolle Burgernetactie, waarbij een vermist persoon werd gevonden of verdacht persoon werd aangehouden, aldus cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

In samenwerking met indebuurt Woerden