Volledig scherm
Kiki Schippers. © Rianne den Balvert

‘Wat als mijn moeder de slappe lach zou krijgen en afgevoerd moet worden?’

ColumnPremièrestress. Ik loop weer tegen deuren, vergeet afspraken, app onbegrijpelijke afkortingen en sluit mezelf het liefst uren op in de kleedkamer.

We wilden eerst op 12 april in het Klooster in première gaan, maar wat als de zaal vol familie zit? En wat als ze niet hardop moeten lachen? Of juist wel? Wat als mijn moeder midden in de voorstelling de slappe lach zou krijgen en afgevoerd moet worden?

Ik zie de krantenkoppen al voor me: Schippers aardig, maar moeder steelt écht de show. Ik durf het er niet op aan te laten komen. Drie jaar geleden liep ik ook zo rond, als een kip zonder kop. Drie weken voor de première was ik uitgenodigd door Mark van Leeuwen voor het jaarlijkse Nachtklooster. Na het spelen van mijn try-out in Theater PePijn zou ik halsoverkop naar Woerden komen en daar om kwart voor twaalf nog een halfuurtje spelen.

PePijn is een superleuk, klein, intiem Haags theater van Paul van Vliet waar ook Youp nog altijd zijn try-outs doet. Om je een beeld te geven: de kleedkamers zijn even groot als Youp. Met intiem wordt bedoeld: als je achter de schermen doortrekt hoor je de drol op het toneel.

Plankgas

De try-out was afgelopen en we raakten in een verhitte nabespreking met regisseur, programmeur en wat bezoekers. Bij het openen van het derde biertje brak het zweet me plots uit. De klok wees twintig over elf. Nachtklooster! Met plankgas scheurde ik de A12 af, draaide de parkeerplaats op en rende met mijn gitaar op mijn rug de kloostertrappen omhoog. Het was al na middernacht en ik had verwacht dat iedereen weg was.

Daar en toen leerde ik, dat alleen de allerleukste Woerdenaren naar het Nachtklooster komen. De gang stond nog bomvol mensen, die een half uur wilden wachten om me te zien. Het werd een fantastische avond. Als het over drie weken in Zaandam half zo leuk wordt, heb ik een toppremière.

Vanavond weer Nachtklooster. Ik beloof dit keer niks. Wacht niet op mij.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden