Al het vee moet van de dijken af, aldus het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.
Volledig scherm
Al het vee moet van de dijken af, aldus het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. © Piet van Dijk

Waterschap: Al het vee van de dijken af

Koeien en schapen moeten van de dijken af. Dat verzoek heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zojuist gedaan aan de veehouders. Het schap wil hiermee schade aan de kurkdroge dijken voorkomen. Aan fruittelers wordt bovendien gevraagd niet allemaal tegelijkertijd water uit de sloot te halen om te sproeien.

Door de droogte wordt het wortelstelsel van het gras aangetast bij begrazing. Hierdoor kan het gras op de dijk moeilijk herstellen. Deze grasmat dient als beschermlaag van de dijk in tijden van hoogwater.

Door de lange periode zonder regen wil het waterschap verdere beschadiging voorkomen. Het verzoek geldt voornamelijk voor de droogtegevoelige dijken die ook beregend en geïnspecteerd worden. ,,Het gaat in eerste instantie om een verzoek'', zegt Jur Bulthuis van het waterschap. ,,We zijn nog niet zover dat wij aan sancties richting agrariërs gaan denken. Zij zijn te gast op onze dijken tenslotte.''  

Grasdek

Het vertrappen van de wortels in de uitgedroogde dijken bemoeilijkt later het herstel van het grasdek en zijn er uiteindelijk minder herstelwerkzaamheden nodig, aldus Bulthuis. De graslaag is nodig om dijken in goede conditie te houden.

Uit het calamiteitenoverleg van het waterschap vanochtend is voorts het verzoek aan de fruittelers gedaan om in onderling overleg de sproei-installaties aan te zetten. ,,Niet dat iedereen tegelijkertijd het sproeiwater uit de sloten gaat trekken.  Dat is niet bevorderlijk voor het waterpeil in de sloten.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden