Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft bij wijze van test de polder Hooge Boezem gecontroleerd laten vollopen. Het gebied geldt als waterberging.
Volledig scherm
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft bij wijze van test de polder Hooge Boezem gecontroleerd laten vollopen. Het gebied geldt als waterberging. © ANP

Waterschapsbelasting gaat wéér omhoog: wie moeten het meest gaan betalen in Woerden?

De brief van het waterschap ligt weer op de mat: de waterschapsbelasting gaat omhoog.  

Wat opvalt in de tarieven van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, waar Woerden onder valt, is dat eenpersoonshuishoudens meer gaan betalen en meerpersoonshuishoudens iets minder per jaar. Alle waterschappen in Nederland denken zo’n drie miljard euro aan te belastingen te innen in 2020. Dat is 4,6 procent meer dan in 2019 en het is de grootste stijging in elf jaar. Dit blijkt uit CBS-cijfers.

In de waterschapsbelasting wordt een onderscheid gemaakt tussen woningeigenaren en huurders en één- en meerpersoonshuishoudens. Meerpersoonshuishouden met eigen woning betalen 336 euro (18 euro minder dan in 2019), meerpersoonshuishouden zonder eigen woning 277 euro (3 euro minder),  eenpersoonshuishouden met eigen woning 207 euro (12 euro meer dan in 2019) en eenpersoonshuishouden zonder eigen woning 148 euro (6 euro meer).

Waterschappen zeggen meer te moeten investeren om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Zoals het extreme weer en de stijging van de zeespiegel. Een waterschap krijgt geen geld van overheden, maar heft belasting bij inwoners en bedrijven.

In samenwerking met indebuurt Woerden