Volledig scherm
In Woerden is vannacht weer een auto in de brand gestoken. De vermoedelijke daders schreven daarbij op de weg het woord ‘oorlog'. © 112mediautrecht

Wéér autobrand: Daders schrijven ‘oorlog’ op weg

UpdateIn Woerden is vannacht weer een auto in de brand gestoken. De vermoedelijke daders schreven daarbij op de weg het woord ‘oorlog’. Het is de achttiende auto in korte tijd die in de as is gelegd.

Voor wie de oorlogsverklaring bedoeld is, is onduidelijk. In Woerden zijn in korte tijd achttien voertuigen in de brand gestoken. De politie heeft eerder een verdachte aangehouden. Hij zit in ieder geval vast tot en met donderdag 20 december. 

Burgemeester Victor Molkenboer wil alleen kort reageren: ,,Ik kan er geen zinnig woord over zeggen anders dan speculeren. Dat laatste heeft geen zin. Als burgemeester vervult mij dit met zorg. Uiteraard draagt dit niet bij aan het gevoel van veiligheid. Dit moet echt stoppen.”

Geblust

De vrachtwagen stond op een parkeerterrein aan de Adriaan van Ostadestraat in Woerden. Een overbuurman merkte de brand op en belde 112. Geluk bij een ongeluk: de brandweer was net terug van een andere melding waardoor ze snel bij de brandende wagen waren. Hierdoor kon de brand zich nauwelijks verspreiden en is het vuur snel geblust. Dat gebeurde wederom met water in plaats van met schuim, om sporen niet uit te wissen, stelt brandweercommandant William van Leeuwen. Volgens hem startte ook nu weer de brand aan de voorkant van de auto.

De vrachtwagen raakte behoorlijk beschadigd. De wagen is van waterbedrijf Viteau en staat vol met lege waterflessen voor in flessenwaterkoelers op kantoren. Bestuurder Bob Steenaart zet de bus vrijwel altijd op dit parkeerterrein vlak bij zijn ouderlijk huis. ,,Mijn moeder stond om 04.00 uur aan mijn bed”, zegt hij. ,,Ze was gebeld door een meisje dat aan de overkant woont, en net terug was van het stappen. Niet veel later stonden we in badjas op straat. Dit is schrikken. Met deze wagen moet ik maandag eigenlijk weer wegrijden. ” De wagen die zijn neef voor Viteau rijdt, staat op hetzelfde parkeerterrein en bleef ongedeerd.

Onrustig

,,Wat komt het ineens dichtbij, zeg", verzucht omwonende Marian Ruting over de brand. Ruting: ,,Als het onrustig is in de buurt, ga ik vaak met de hond lopen. Dit moet iemand hebben gezien. Met alles wat er gebeurt in het Schilderskwartier: ik weet niet of ik er nog van schrik. De helikopter hangt teveel boven de wijk: teveel aandacht, dat maakt het erger. Bij de tafeltennisvereniging aan de Jozef Israelslaan, rond 17.00 uur, begint het gedonder al. Als je dan de politie belt, niet 112 maar toch, dan is het: ja, ja, we weten het ook niet. Diegene die de boodschap op de weg heeft geschreven: kom to the point, zeg wat je op je lever hebt. Maar dupeer geen onschuldige mensen met dit achterlijke gedoe.”

Anneke Kooijman woont tegenover de vrachtwagen die in brand is gestoken en is geschrokken. ,,Je meent het, helemaal niks van meegekregen”, zegt Kooijman. ,,Hier schrik ik van. Vooral omdat ik in mijn slaap dus niks heb gemerkt van deze achterlijke toestanden. Een oorlogsgebied, dat is nogal wat. Waar zijn we mee bezig hier, vraag ik mij af. Ik probeer mijn kop er maar voor in het zand te steken.”

Beangstigend

,,Mijn buurman belde 112", zegt een andere omwonende die anoniem wil blijven. ,,Ik werd wakker van een hard geluid: alsof ze bezig waren met zuigen, wanneer iemand een lekkage heeft. Dit vind ik beangstigend.” Een andere bewoner van de Adriaan van Ostadestraat tegen de verslaggever: ,,Even met je praten, hoor, om de spanning kwijt te raken.”

De recherche is momenteel aanwezig bij de Adriaan van Ostadestraat in Woerden en onderzoekt de brand. Het autowrak wordt weggesleept. ,,We zitten er bovenop”, stelt een woordvoerder van politie-eenheid Midden-Nederland. ,,De buurt wordt blauw geverfd, zoveel collega’s zullen zich ter plaatse met het onderzoek bezighouden.”

Wegdek

Bijna anderhalf jaar geleden werden in Woerden ook teksten op het wegdek gekalkt, toen aan de Hollandbaan.  Destijds gingen het om doodsbedreigingen aan het adres van burgemeester Molkenboer en een wijkagent: ‘Oorlog, jullie gaan branden‘, stond er. De teksten waren toen ondertekend door drugsdealers.

In 2016 kregen burgemeesters meer bevoegdheden toegekend. Een jaar later begon Molkenboer een offensief  om het drugsbeleid in Woerden flink aan te scherpen. Lokale criminelen werden meer achter de broek gezeten en destijds twintig jongeren kregen een persoonsgerichte aanpak. Als gevolg van de harde lijn ontving Molkenboer persoonlijke bedreigingen.

Buurtbewoners zien parallellen en vermoeden dat de oorlogsverklaring voor de burgemeester is bedoeld. Ze vermoeden wederom drugscriminelen. De politie wijst een vergelijking met 2017 van de hand. ,,Het heeft er alle schijn van dat het woord ‘oorlog’ niet is gericht aan de burgemeester“, aldus een woordvoerder.  

,,Hier achter aan de Rembrandtlaan zie ik ze af een aan rijden, de scootertjes om drugsbestellingen af te leveren”, zegt een bewoner van het aanpalende appartementencomplex, die zijn naam niet wil noemen uit angst dat zijn auto de volgende is. ,,Zeker ‘s avonds, als ik mijn hondje uitlaat. Dan zitten ze met z’n tweeën op de scooter, zodat een van hen de drugs kan afleveren. Dit is beangstigend, zo durf ik niet meer rustig te gaan slapen.”

Volledig scherm
Naar aanleiding van de zoveelste autobrand in Woerden van afgelopen nacht is de politie vandaag bezig aan een onderzoek. © AD
Volledig scherm
Door de brand is de vrachtwagen erg beschadigd geraakt. © AD
Volledig scherm
© Hans Van Kralingen

In samenwerking met indebuurt Woerden